Hjemmelaget næringsdrikk fremfor ultra-bearbeidet drikke på blå resept

  • Skrevet av Margit Vea
  • 2. august 2018

Maten eldre får servert, skal smake godt. Smaker den ikke godt, men kunstig som drikken til mormor, så er den sannsynligvis ikke bra for dem heller.

Med 16 tabletter til dagen, er det ikke rart om mormor, 95 år gammel, får dårlig matlyst og går ned i vekt. For å hjelpe mormor til å gå opp i vekt, er kjøleskapet hennes, med hjelp av blå resept, fylt opp med industriprodusert, ultra–bearbeidet drikke, som i følge emballasjen kan brukes ved mangelfullt matinntak eller økt næringstoffbehov.

Høyt inntak av medikamenter og antibiotikakurer kan forstyrre tarmfloraen, noe som igjen bidrar til at kroppen produserer mindre lykkehormoner. Om mormor ikke har vært deprimert tidligere i livet, så er det ikke rart om hun blir det nå. Å bli medisinert og deprimert får følger. Man mister raskt matlysten, får et svakere immunforsvar, har lettere for å bli syk, noe som igjen fører til flere medisiner, flere bivirkninger, enda flere medisiner osv. Denne vonde sirkelen er vanskelig å komme ut av.

Mormor liker ikke smaken på næringsdrikken med vaniljesmak, og det er ikke rart når jeg leser hva som er i den. En oversikt over innholdet i drikken, som egentlig er beregnet til barn fra 1–12 år (grøss og gru!), er for lang til at den får plass på selve flasken. På nettet finnes en oversikt over alle ingrediensene og syntetiske stoffene mormor får i seg via denne «såkalte» næringsdrikken. Blant annet inneholder den vegetabilsk olje, noe som kan være både palmeolje og solyaolje – jeg har vanskelig for å tro at det er ferskpresset kokosolje. Drikken inneholder det tungfordøyelige og slimdannende melkeproteinet, sikkert fra ultrapasteurisert melk. De som er eldre i dag var heldige som slapp å drikke ultrapastaurisert, – de fikk melk direkte fra jura eller tanken. Mange barn som får sondemat, plages med slim av å drikke slike drikker – de blir mye bedre når de går over til å lage næringsdrikk fra grunnen av. Innholdet i plastikkplasken er også tilsatt emulgator – noe som vi vet kan gi betennelser i tarmen, samt taurin som i syntetisk form er omdiskutert. Siden drikken smaker vanilje, inneholder den sikkert vanillin, som er smaksstoffer – det er ikke pliktig å informere hvilke smaksstoffer drikken er tilsatt, noe som er helt utrolig da vi vet mange reagerer på vanillin.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del