Kunstig vanilje i ‘alle varer’

  • Skrevet av Margit Vea
  • 24. mai 2011

For litt siden så jeg det hadde kommet en ny leverpostei i butikkhyllene. Jeg tok en titt på emballasjen og så over listen med ingredienser. Ingen smaksforsterker – så flott! Men av alle ting var leverposteien tilsatt vanillin, erstatning for vanilje. Hvorfor skal de putte vanillin i leverposteien? Skal produsentene stappe inn så mye søtsmak som mulig for å smiske til seg de søte små?

Selv de dyreste sjokoladene og de mest luksuriøse iskremene er smakssatt med kunstig vaniljesmak, som er utvunnet av råtten granved og brukes i stedet for de mer kostbare frøkapslene til vaniljeorkideen, Vanilla planifolia. Ekte vanilje vokser blant annet på Madagaskar, Tahiti og i Mellom-Amerika. Det falske vaniljesukkeret florerer i så å si alt som smaker søtt; sjokoladepulver, alle typer sjokolade, melkeprodukter som smaksatt melk, is og yoghurt, godteri, kjeks, drikker og desserter. Dette jukseproduktet bør unngås da den overdrevne kraftige vaniljeetterlignende smaken forpester maten og ødelegger barnas smaksløker.

Vanillin er et syntetisk naturidentisk aromastoff, men etylvanillin er syntetisk fremstilt vaniljesmak som ikke finnes i naturen. Stoffet er svært billig å produsere. Vær oppmerksom på at vanillin og etylvanillin ofte står oppført som aroma i mange produkter. Flere barn reagerer negativt (blir urolige, får utslett…) på vanillin og/eller etylvanillin. Det er dokumentert risiko for allergi ved inntak av kunstig vaniljearoma, derfor skal produktet i følge norsk lov merkes med hvilken av de to vaniljesmakene som er brukt.

Se derfor etter den ekte vaniljen i alt dere kjøper, og særlig til barna!

Trygge alternativer

Kun små forandringer skal kanskje til for å bedre stemningen i heimen og dempe uroen hos barna. Her er noen tips til produkter dere bør unngå, og hva dere kan erstatte dem med:

Unngå

Erstatt med

* sjokolade og sjokoladepulver med tilsetningsstoffer og vanillin, sjokolademelk med tilsetningsstoffer

* sjokolademelk laget med kokesjokolade uten farge og vanillin/aroma

* hjemmelaget kakao av mørk kakao (uten farge og vanillin/aroma) og råsukker (økologisk er ofte bra)

* nougatti

* sjokoladepudding og sjokolademousse

* hjemmelaget sjokoladepålegg, se egen blogg med oppskrift

* enkle hjemmelagede varianter laget av gode råvarer (ikke vanskelig – trening gjør mester)

* godteri med fargestoffer, tilsetningsstoffer og vanillin

* ren melkesjokolade uten tilsetningsstoffer (økologisk er ofte bra)

* karameller uten tilsetningsstoffer (evt. kan dere lage karameller selv)

* nøtter, bær og frukt

* hvis godteri med farge: velg det godteriet med færrest kunstige fargestoffer og unngå vanillin

* industriprodusert is med fargestoffer og vanillin

* hjemmelaget is av frukt og bær

* hjemmelaget kremis av kremfløte og eggedosis (bruk ekte vanilje eller hjemmelaget vaniljesukker i stedet for vanillin, eller kutt vaniljen helt)

* industriprodusert is uten tilsetningsstoffer (se økologisk)

* vaniljesukker (vanillin)

* lag vaniljesukker av vaniljestang og rørsukker (se oppskrift under)

* industriproduserte kaker og kjeks

* bak kjeks og kaker selv med rene ingredienser (meierismør, hjemmelaget vaniljesukker, rørsukker…). Barn kan synes en hjemmelaget brownie er bedre enn sjokolade.

Vaniljesukker

Foto: barnemat.com, Margit Vea

I noen helsekostforretninger får man kjøpt økologisk vaniljesukker. Ingenting er så godt som å bruke vaniljestang, som er det mest naturlige. Vaniljestenger er kostbart i Norge, og vaniljestangen varer lenger om du lager ditt eget vaniljesukker. La vaniljesukkeret stå og godfjøre seg et par uker før bruk.

Gir 2 dl ferdig vaniljesukker

1 vaniljestang

2 dl sukker, helst rørsukker

Slik gjør dere:Del vaniljestangen i to på langs. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en matprosessor sammen med sukkeret. La maskinen gå en god stund til alt er godt blandet. Hell blandingen over i en krukke eller et glass med tett lokk. Legg også halvdelene fra vaniljestangen i glasset. Dere kan også mose hele stangen med sukkeret, men sikt da vaniljesukkeret før dere bruker det.

Vaniljesukkeret holder seg fint i 6 måneder og kan oppbevares i et matskap.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del