,

Vannkefirkorn, ferske

kr 190

Lag din egen vannkefir, fermentert drikk som gjør godt for magen. Bestill ferske vannkefirkorn fra Margit Vea, og kornene kommer i posten i løpet av et par dager.

Beskrivelse

Oppskrift

1 liter vann

4 ss rørsukker (eller økologisk hvitt sukker – FOS til de som absolutt ikke tåler noe sukker)

4–5 økologiske aprikoser, dadler eller 1 neve økologiske rosiner eller annen tørket frukt

2 ss vannkefirkorn

2 skiver med økologisk sitron (eller lime)

Jeg pleier å lage vannkefir i to steg. Først fermenterer jeg drikken i to til tre døgn. Deretter smakstilsetter jeg drikken med bær og lar den fermentere 6–12  timer til. Bruk glass, keramikk, plastikk eller tre. Kornene liker ikke metall.

Løs sukkeret opp i vannet og ha det over i et norgesglass eller større mugge.
Tilsett tørket frukt, vannkefirkorn og sitronskiver.
Ha på lokk uten strikk, eller ha over et kjøkkenhåndkle og fest stoffet med en strikk.
Sett glasset eller muggen i et skap (ikke kjøleskap) eller hylle, og la det stå i ca. 2 døgn. Hvis det er svært varmt, holder det med kortere tid.
Sil drikken. Kast frukten men ta vare på vannkefirkornene. Sett eventuelt en ny sats.

I andre fermenteringsrunde kan du tilsette en neve med frosne bær. Jeg synes solbær, ingefær, mynteblader er utrolig godt, men bruker alt mulig, som jordbær, brungebær, blåbær, sitrongress, frossen mango m.m
Ha vannkefiren på flaske og sett den i kjøleskapet. Hvis du lar kefiren stå lenge, kan det være lurt å skru av korken av og til slik at kullsyren slippes ut.

Å ha vannkefirkorn i hus, er som å ha et lite husdyr. De må passes litt på, få litt mat og drikke. Hvis ikke dør de, eller gjør en dårlig jobb. De dagene du ikke «brygger» vannkefir, kan du la kornene ligge i sukkervann i kjøleskapet. Det kan også være lurt å variere type sukker/mat.