Næringsrike råvarer i kampen mot koronasmitte – ulik praksis i fattige og rike land

  • Skrevet av Margit Vea
  • 25. mars 2020

Hva gjør de i et av verdens fattigste land, Madagaskar, når landet må forberede seg på koronasmitte? Og hva gjør vi i Norge, et av verdens rikeste land, når noen foreslår å gjøre det samme?

Offisielt er det i skrivende stund, 25 mars, 19 tilfeller av koronasmittede, alle kommet via Air France og Air Madagascar fra Paris. Jeg vokste opp på Madagaskar og har kontakter i landet som forteller meg hvilke «enkle» råd presidenten og en av landets leger gir befolkningen via media:
– Vi har ikke medisiner å tilby dere, men anbefaler dere å styrke immunforsvaret med de urter og frukter vi har på øya. Sitron, ingefær guava (nydelig frukt full av c-vitaminer).
Presidenten nevnte ravintsara (en kjent eterisk olje på Madagaskar) og kinin fotsy (hvite kininblader) samt ananambo (ville grønne blader).
Legen advarte mot prosessert mat og anbefalte landets økologiske mat, og sa følgende: – Vi tror at vårt økologiske kosthold kan gi oss en fordel i denne kampen, og henstiller til befolkningen å unngå å spise prosessert mat.
Det som også er interessant, i følge min kilde, er at myndighetene vil ha leger med kunnskap om urter på rådslagning.
Nyhetskanal på gassisk TV:
https://www.moov.mg/…Dette bildet viser C-vitaminrike matvarer som anbefales, og er delt i media.

Hva med Norge?

Det er fasinerende, samtidig skremmende å registrere at de samme rådene som gis offentlig på Madagaskar vil i Norge vil bli straffet med bøter med henvisning til markedsføringsloven. I Norge blir alle som anbefaler urter, te, oljer eller hva som helst annet som ikke er medisin eller vaksine, kjeftet på og satt i gapestokk. Skam oss som tror det er mulig å støtte immunforsvaret med chaga-té, urter, tinktur, essensielle oljer, ingefær, C-vitamin, fermentert mat, kraft, mineraltilskudd og for ikke å snakke mat laget fra grunnen av, helst økologisk uten sprøytemiddelrester og annet giftig dritt. Jeg begynner å få nok av fremmedgjorte mediamoralister og foraktfulle leger – de bør stikke hodet i molda, lære seg fotosyntesen. Da er det kanskje et ørlite håp om at de klarer å se en flik, forstå litt av det fantastiske samspillet mellom mennesker og natur.

Heldigvis og takk og lov, at flere og flere begynner å skjønne viktigheten av godt kosthold og økologi. Media og politikere bør snart åpne øynene for at vi er mange her ute som ser på oss selv som subjekter (ikke objekter)som ønsker å ta ansvar for eget liv. Vi er mange som vil gjøre det vi selv kan, ta ansvar for å fremme vår egen helse.

Hvem er det som foresten tjener på koronakrigen? Er det ikke farmasøytindustrien og vaksineprodusenter? Paradokset er at farmasøytindustrien er fredet. 2.2 milliarder støttes i en håndvending, det er dem våre myndigheter setter sin lit til.

Terje Håkonsen er etter min mening et fantastisk forbilde – han er en av de få som ikke har latt seg sponse av Red Bull – for denne drikken er skadelig den. Hvem skriver om det? Men en stakkars helsekostbutikk skal straffes med bøter og mobbes i senk. For å snu på det – jeg lurer på om det er dokumentasjon på hvor skadelig det Terje formidler er?

Ingeborg Senneset skriver at den naturlige og effektive måten å styrke immunforsvaret på, er vaksinasjon. Det forteller mye om Sennesets innsikt om dette temaet. 

Samme journalist, en av de mest produktive fremmedgjorte mediamoralistene, Ingeborg Senneset, har skrevet flere artikler om skamløse mennesker som hun mener tjener på menneskers frykt. Her har dere listen over de siste sakene til Senneset. En av de siste hun har mobbet er Maja Skogstad, og hun skapte også store, negative overskrifter om Berit Nordstrand. Hva som er drivkraften, og hvorfor lar Aftenposten slike journalister få spre så mye eder og galle?

Vi behøver ikke være «eksperter» for å bidra i debatten. Vi kan undre oss, tenke høyt og ta feil, så lenge argumentasjonen er gjennomtenkt og oppriktig. Og vi trenger ikke hovere for mye over andre.

Råd om kosthold plasseres i alternativbransjen

Senneset plasserer råd om kosthold i alternativbransjen, og kaller blant annet Maja Skogstad for (ernæringsmamma) for en «skamløs opportunist» som lanserer egen teori om kosthold og koronavirus. Maja anklages for å omtale maten hun anbefaler som supermat. Senneset er også rystet over at hun attpåtil gir råd til barn. Skogstad er verken kontaktet, intervjuet eller hatt mulighet til å uttale seg.

På instagramkonto skriver Skogstad hva hun ville skrevet om hun hatt fått sjansen til å uttale seg:

⁣Kjære @ingeborgsenneset
Å anbefale å bytte ut pommes frites med poteter er ikke det samme som å anbefale spirulina eller hvetegress. Du blander et råvarebasert kosthold med ekstreme anbefalinger om «supermat».⁣

Profittjagere eller «skamløse opportunister» som tjener penger på å selge piller og healing for å styrke immunforsvaret kan ikke sammenlignes med å fremme et råvarebasert kosthold. Det er lite penger å tjene på at folk kjøper brokkoli, poteter og gulrøtter i motsetning til piller og healingtjenester.

Ingeborg skriver at det medisinskfaglige miljøet er enige om at en «normal, sunn livsstil» er bra for immunforsvaret. Det nevnes at å ikke røyke og få nok søvn er av betydning, men kostholdet neglisjeres. Når ble kostholdet utelatt fra livsstilen?⁣

Et dårlig kosthold er en av de største risikofaktorene for livsstilssykdommer ifølge store medisinske leksikon.⁣
Livsstilssykdommer er koblet til koronaviruset fordi Folkehelseinstituttet skriver at voksne personer med livsstilssykdommer som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk har økt risiko for alvorlig koronavirussykdom. ⁣Jeg har den ernæringsfaglige kompetansen til å vite hvordan livsstilssykdommer kan forebygges med god ernæring. Jeg kan også legge sammen 2 og 2.
Koblingen er: et godt kosthold = mindre risiko for livsstilssykdommer = mindre risiko for alvorlig koronavirussykdom. ⁣

Når skal sammenhengen mellom kosthold og helse bli tatt på alvor? NÅ hadde vært en fin tid for det.

Julia Schreiner Benitos kommentar til Aftenposten og deres journalist Ingeborg Senneset – tatt på kornet!!

I innlegget «Hvem er «skamløs opportunist»? De som anbefaler ingefær, eller Aftenposten?, skriver Schreiner Benitos:
– Aftenposten angriper dem som sier at mat og tilskudd kan styrke immunforsvaret. Men i nettbutikken deres kan du kjøpe rivjern for gurkemeie, og lese at «gurkemeie sies å ha bemerkelsesverdige helsemessige fordeler».
– Media SKAL utfordre «felles sannhet». Så hvorfor er ikke Aftenposten kritisk der etablert lege- industri- og sykehusmakt er konsentrert?
I dette innlegget presenterer Schreiner Benitos hvilke kilder Senneset stadig henviser til, og oppfordrer Senneset, som ukritisk siterer det hun selv finner «etablert», å bruke bedre kilder.
– Den naturlige og effektive måten å styrke immunforsvaret på, er vaksinasjon», skriver Senneset, men naturen har ikke laget vaksiner, det har mennesket gjort. Naturen har gitt oss forsvarsapparat mot infeksjoner, dels medfødt, dels ervervet. Det består av celler – hvite blodlegemer – og stoffer som disse lager. Disse trenger byggesteiner, energi og stimuli fra tusenvis av stoffer fra kosten.
Vi er mange som etterlyser kunnskap om immunforsvar i media, noe både leger og pasienter kan lære av. Det er for mye harselerling og latterliggjøreing. Helsevesenet, og folkehelsen har godt av at vi stiller spørsmål – det er slik de blir bedre.
Les hele debattinnlegget her.

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del