Tid for hylleblomst
Hylleblomst kan brukes til så mangt. Her har du oppskrift på hylleblomstsaft, hylleblomstsorbet, jordbær med hylleblomst og hylleblomsteddik.
Hylleblomstsaft

Hylleblomstsaft er saften over alle safter! Barna elsker den. Om du ikke har et eget tre i hagen, så er det sansynligvis noen trær i nærheten fulle av blomster.
Jeg serverer ofte hylleblomstsaft på voksenfester til de som ikke drikker hvitvin. Og lager du vannkefir, kan du prøve å smaksette den med hylleblomst, funker det også.
Mange bruker sitronsyre i råsaft. Jeg pleier ikke det da jeg synes sitron funker godt nok. Når saften er ferdig er det viktig å fryse den ned så raskt som mulig.
Ca. 40 hylleblomster
3 økologiske sitroner
1 ½ liter vann
1 – ½ kg sukker
ev. 30 – 60 g sitronsyre
- Kok opp vann og ha i sukker og ev. sitronsyre.
- Legg hylleblomster sammen med to oppskårne sitroner i en liten balje eller stort fat.
- Skjær den tredje sitronen i båter og press safta over. Hell laken over karet.
- Ha på lokk og la det stå i kjøleskap i 4 – 6 dager. Sil saften og ha på flasker eller glass eller plastbeger og frys ned.

Jordbær med hylleblomst
1 kurv jordbær
1 ½ dl konsentrert hylleblomstsaft
1 ss honning eller lønnesirup
3 dl fløte
1 mørk sjokolade til pynt og litt frisk mynte
- Kjør 3/5 av jordbærene grovt i en blender sammen med 1 dl hyllelblomstsaft og 1 ss honning.
- Pisk krem. Legg jordbærblandingen på bunnen av et glass. Legg krem over og topp det hele med de resterende jordbærene.
- Ha over resten av saften og pynt med sjokolade og mynte.
Hylleblomstsorbet
Skall av en sitron
0,3 liter hylleblomstsaft
0,3 liter vatn
- Riv sitronskallet av sitronen, ikke få med det hvite.
- Bland saft med vann og ha i sitronskallet.
Kjør blandingen i ismaskin eller hell det i en metallbolle som du setter i frysen. Husk da å ta ut bollen etter en havltime og rør i blandingen med faffel. Gjenta hver halvtime til den er blitt stiv. - Denne smaker nydelig sammen med nyplukkede bær 🙂
Hylleblomsteddik
Denne eddikken er nydelig å bruke i dressinger, og prøv den gjerne på rå eller kokt fisk. Du kan også lage hylleblomsteddik ved å blande hylleblomstsaft med vanlig eddik til du får den så sterk som du ønsker den.
1/2 liter 6 prosent epleeddik
3 dl vann
3 dl økologisk rørsukker
20 blomsterklaser av hylleblomst
4 skiver økologisk sitron
- Kok opp eddik, sukker og vann og hell det over blomstene og skivet sitron.
- La trekke på kjøl i to dager. Sil væsken gjennom fint nett.
- Bruk de peneste blomstene til pynt.
Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.
Velbekomme!