Søte lefser

 • Superenkel
 • 1

Å kjevle lefser er en treningssak. De skal være tynne og jevnt store. Men trening gjør mester. Gå gjerne sammen to og to når dere skal kjevle og steke lefser. Du trenger en takke, kjevle med ruta mønster, en lang stekepinne og en pensel til å børste av overflødig mel.

En liten advarsel: Dette er ikke kaffematen for deg som har glutenintolleranse - om du da ikke bruker glutenfritt mel.

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Bland sammen alle ingrediensene, men vent melet som skal brukes til utbaking. Deigen skal være seig og ikke fast. La den gjerne hvile litt.
 2. Finn frem to stekebrett eller serveringsbrett og hell over godt med hvetemel.
 3. Fordel deigen i 30 like store emner. Da lønner det seg først å dele deigen i to leiver, deretter hver del i 15 like store leiver, små boller. Bruk mye mel når du lager klar leivene.
 4. Legg leivene over på brettet og sett det gjerne kjølig. Dekk de til.
 5. Jeg pleier å kjevle deigen ut på vrangsiden av en plastduk, som jeg har mettet godt med mel. Du kan også bruke lerret, eller prøv på kjøkkenbenken om du ikke har duk eller lerret.
 6. Du må være raus med melet og strø over mel jevnlig mens du kjevler. Dette melet kan du børste av etter lefsen er stekt.
 7. Når du kjevler på en duk eller lerret som er mettet med mel, da skal ikke lefsen snus. Dryss over mel underveis, til lefsen er ferdig kjevlet.
 8. Bruk en lang stekepinne/stav når du skal ha lefsen over på takka. Rull lefsen på stekepinnen, og stek på takka til den får noen lyse brune prikker. Snu lefsen - du kan da bruke hånden.
 9. Legg lefsen på rist og ha over et kjøkkenhåndkle. Jeg legger over en stekeplate for å holde lefsen flat.
 10. Legg de ferdig stekte lefsene oppå hverandre etter hvert som de er stekte. Sett lefsene på et tørt sted, i et skap, når alle er ferdig stekte. Tørre lefser holder seg i mange måneder.
 11. Når lefsene skal spises, dynkes de i vann - vær forsiktig så de ikke "brekker". Legg de oppå hverandre igjen, men med kjøkkenhåndkle mellom. La de stå til de er myke.
 12. Bland sammen smør og sukker eller melis, og smør over. Noen synes også det er godt å blande i litt rømme og drysser over kanel. Brett inn kantene fra begge sider så de møtes på midten. Bre smør på ene kanten, strø på sukker og kanel og legg så den usmurte delen over den smurte, slik at det blir et rektangel som kan klippes opp i passe biter for servering.
 13. Skjær i passe store stykker.

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del