Hvordan koke vann til te og kaffe

  • Superenkel
  • 1

Bruker du kokende vann når du brygger kaffe eller te? Du vil oppdage at både kaffe og te smaker bedre om du er mer forsiktig med temperaturen.

(Inneholder reklame for Thermomix)

Vann til te

Koker du vann opp til kokepunktet, forsvinner oksygenet, og vannet kan kjennes tamt. Temperaturen på tevannet avhenger av hvilken te du skal brygge. Som regel står det på pakken hvor høy temperatur du skal bruke, men her er noen forslag

  • Japansk grønn te:  60-70 grader i 1-2 minutter
  • Kinesisk grønn te : 75-80 grader i 3 -4 minutter
  • Hvit te : 80-85 grader i 8-12 minutter
  • Svart te : 90-95 grader i 4-5 minutter
  • Urtete: 90 – 98 grader i 4-5 minutter

Urtete inneholder ulike urter og uten teblader. Noen urter tåler kokende vann uten at smaken ødelegges, men for å være sikker bør vannet ha lavere temperatur enn 100 grader. Jeg drikker mye urtete, og synes den blir god når jeg bruker vann med temperatur rundt 95 grader. Teen kan også bli bitter om du lar den brygge for lenge.

Vann til kaffe

Temperaturen på kaffen skal være mellom 93- og 96 grader. Det er ulike stoffer som trekkes ut fra kaffen ved ulike temperaturer. Bruker du for kaldt vann, kan kaffen bli smakløs da stoffene ikke løses like godt opp. Er vannet for varmt, kan kaffen bli besk og bitter. Ferdig kaffe skal holde 80–85 grader og serveres innen 30 minutter. Man beregner vanligvis 60 gram kaffe per liter vann.Ved håndbrygg skal drupptempen på kaffen være 90 grader.

Det finnes vannkokere på markedet hvor du kan stille inn temperatur på forhånd. Jeg har Thermomix som jeg bruker til å varme opp vann til kaffe og det, da jeg på den kan jeg stille inn temperaturen på forhånd.

 

Du kan lese mer om Thermomix her. 

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del