Hjemmelaget morsmelkerstatning

 • Enkel
 • 2

Jeg har møtt mange mødre som er fortvilet over å ikke ha melk selv, eller som har mistet morsmelken tidlig. Noen velger å lage hjemmelaget erstatning.

Denne drikken er god å gi når babyen trenger ekstra god næring, når for eksempel barnet er forkjølet og har dårlig matlyst. Jeg har også møtt mange mødre som er fortvilet over å ikke ha melk selv, eller for å ha mistet morsmelken tidlig. Noen barn reagerer også kraftig på morsmelkerstatning, får magesmerter og fordøyelsesproblemer. Det er også en årsak til at foreldre vegrer seg for å gi babyen industriprodusert morsmelkerstatning, som er et ultraprossesert produkt. De velger å lage hjemmelaget erstatning med blant annet upasteurisert melk (rå melk) og kraft tilsatt fett av ulike slag.

Denne drikken er basert på god, hjemmelaget kraft og en variasjon av ulike fettstoffer av god kvalitet, men det er viktig poengtere at den ikke erstatter morsmelk. Hvis babyen ammes, kan drikken gis fra babyen er 4 måneder.

Viktig: Denne drikken skal ikke varmes i mikrobølgeovn, og det skal ikke morsmelk eller morsmelkerstatning heller. Varm opp drikken skånsomt i vannbad (sett flasken i en kjele med vann som varmes forsiktig opp), eller varm den forsiktig opp i ovnen. For å bevare næringsstoffene best mulig, bør ikke drikken varmes opp over 40 grader. Drikken vil trolig skille seg etter å ha stått i kjøleskapet en stund, men konsistensen blir fin når du varmer den opp eller rister den etter at den har st.tt en stund i romtemperatur. Lager du store porsjoner av drikken og fryser i porsjoner, vil fettet klumpe seg eller tykne. Drikken er likevel fortsatt like god og næringsrik.

Fra 0 eller 4 måneder.

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Varm opp kraften til 40 grader. Hvis du bruker kollagen- eller gelatin og kokt vann i stedet for kraft: Fyll en liten kjele med halvparten av vannet og varm opp på middels temperatur. Tilsett kollagen/gelatin og rør innimellom til pulveret er oppløst. Ta kjelen av kokeplaten og tilsett resten av vannet, slik at det avkjøles til omtrent fingertemperatur (under 40 grader).
 2. rør inn kokos- og torskeleverolje til oljen er godt oppløst. Oljen må ikke varmes opp over 38 grader da det kan ødelegge omega 3-fettsyrene.
 3. Ha alle ingrediensene i en bolle eller blender. Bruk en visp eller kjør maskinen i noen få sekunder til alt er godt blandet. Ikke visp for lenge. hard mekanisk behandling kan forringe kvaliteten.
 4. Steriliser glassbeholdere eller krukker og lokk i stekeovn, eller kok dem i en stor kjele.
 5. Hell den ferdige kraftdrikken i en stor eller flere små steriliserte glassbeholdere eller krukker. Skru igjen korken eller sett på lokk.

 

 • Kraften kan erstattes med 4 ts økologisk kollagen- eller gelatinpulver utblandet i 8 dl kokt og avkjølt vann.
 • Bruk gjerne Havfruene tran som inneholder D-vitamin.
 • Er babyen over 9 måneder, kan smøret erstattes med 4 ss økologisk fløte. Fløten er ikke så sterk for tarmen som kumelk, og den inneholder mer fett og mindre laktose og kasein.
 • Aprikossaft øker jerninnholdet i drikken og kan tilsettes fra babyen er 4 måneder.

Gelatin utvinnes ved å koke svinehud, fiskeskinn eller kraftbein av storfe, vilt, fugl eller fisk lenge nok til at kollagenet trekkes. Da sitter du igjen med en gelatinrik kraft. Gelatin er ikke helt det samme som kraft, da det bare inneholder proteinet fra kraften og ikke næringsstoffene. Gelatin kan du tilsette i smoothie, puddinger, hjemmelaget gele og gelesnop, og du kan bruke det som tykningsmiddel i syltet.y. Gelatinen gjør at du trenger mindre sukker.

Oppskriften er hentet fra Babymat – det første året. 

 

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del