Farmors kransekake
Farmors kransekakeoppskrift har gått i arv til oss barnebarn. Egentlig er det min søster som alltid baker kransekaker. I år har jeg måttet lage den selv, så her har dere oppskriften.
Ingredienser
Slik gjør du det
-
Husk å skolde mandlene dagen før, om du ikke har ferdig skoldede mandler. Du skolder mandlene ved å legge dem i kokekende vann i 30 sekunder og fjernet skinnet etterpå. La mandlene tørke natten over, gjerne i en ovn på 40 grader.
-
Mal mandlene på mandelkvern eller bruk en egnet maskin som har god motor. Jeg bruker Thermomix, og det fungerer godt.
-
Tilsett to eggehviter og kan godt, til mandelmassen slipper litt olje.
-
Stivpisk de andre to eggehvitene og bland det i mandelmassen sammen med 500 g melis. Tilsett eventuelt mer melis om nødvendig. Du må ikke stivpiske eggehvitene, men det er hva min farmor gjorde.
-
Sett deigen kaldt i minimum 3 timer, eller la den stå kaldt til dagen derpå.
-
Det finnes ulike type former, men jeg smører mine former godt med smør, og drysser i litt mandelmel. Noen bruker også semulegryn, men da kan du ikke si de er glutenfri.
-
Rull tynne pølser og legg dem i formene.
-
Stek kransekakeringene på 160 – 170 grader i ca. 15 minutter. Kransekakestenger trenger ca. 12 minutters steketid. Ringene skal bli lyse brune. Steker du dem for lenge, blir kransekaken tørr.
-
Vent med å ta kakene ut av formene til de er kalde. Tar du dem ut for tidlig, brekker de.


Du kan lese mer om Thermomix her: shop.mixto.no
Vil du bestille maskinen, kan du benytte konsulentkode: OI775
Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.
Velbekomme!