Farmors kransekake

 • 30 min
 • 47 min
 • Enkel
 • 76

Farmors kransekakeoppskrift har gått i arv til oss barnebarn. Egentlig er det min søster som alltid baker kransekaker. I år har jeg måttet lage den selv, så her har dere oppskriften.

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Husk å skolde mandlene dagen før, om du ikke har ferdig skoldede mandler. Du skolder mandlene ved å legge dem i kokekende vann i 30 sekunder og fjernet skinnet etterpå. La mandlene tørke natten over, gjerne i en ovn på 40 grader.

 2. Mal mandlene på mandelkvern eller bruk en egnet maskin som har god motor. Jeg bruker Thermomix, og det fungerer godt.

 3. Tilsett to eggehviter og kan godt, til mandelmassen slipper litt olje.

 4. Stivpisk de andre to eggehvitene og bland det i mandelmassen sammen med 500 g melis. Tilsett eventuelt mer melis om nødvendig. Du må ikke stivpiske eggehvitene, men det er hva min farmor gjorde.

 5. Sett deigen kaldt i minimum 3 timer, eller la den stå kaldt til dagen derpå.

 6. Det finnes ulike type former, men jeg smører mine former godt med smør, og drysser i litt mandelmel. Noen bruker også semulegryn, men da kan du ikke si de er glutenfri.

 7. Rull tynne pølser og legg dem i formene.

 8. Stek kransekakeringene på 160 – 170 grader i ca. 15 minutter. Kransekakestenger trenger ca. 12 minutters steketid. Ringene skal bli lyse brune. Steker du dem for lenge, blir kransekaken tørr.

 9. Vent med å ta kakene ut av formene til de er kalde. Tar du dem ut for tidlig, brekker de.

 

Du kan lese mer om Thermomix her: shop.mixto.no

Vil du bestille maskinen, kan du benytte konsulentkode: OI775

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del