Papaya mot forkjølelse og magevondt

  • Skrevet av Margit Vea
  • 9. mars 2020

I min barndom i Tanzania og på Madagaskar spiste vi mye papaya. Det var ofte en papayabåt dynket med sitron til dessert. Denne fargerike og næringsrike tropiske frukten er en nytelse for smaksløkene og «medisin» for kroppen. Frukten inneholder rikelig med antioksidanter som styrker kroppens immunforsvar, reduserer betennelser og hjelper kroppen med å bekjempe uønskede virus og bakterier.

Papaya har høyt innhold av vitaminene A, C og E.  Det finnes mange studier på både mennesker og dyr som viser at Vitamin C er en kraftig antioksidant som begrenser oksidativt stress i forbindelse med blant annet betennelser, og forhindrer skader på celler og organer, blant annet hjerte. Vitamin C beskytter oss mot virus og bakterier som er årsaken til at vi blir forkjølet og får influensa og andre luftveisinfeksjoner. Det er spennende å lese at de i Kina i dag blant annet brukes vitamin C i behandling av koronasmittede. I tillegg til gode antioksidanter, inneholder papaya B- vitaminer og viktige mineraler som kalium, magnesium og kobber. Dette er næringsstoffer som trengs for å gjenoppbygge celler samt hindre at frie radikaler skader cellene.

Lykopen, et fettløselig karotenoid som ikke kan gjøres om til vitamin A, som også er en sterk antioksidant, finnes i papaya. Det beskytter cellemembranen mot skade, og ser ut til blant annet å forebygge prostatakreft.

Mørner kjøtt

I flere tropiske strøk brukes papaya til å mørne kjøtt. Et spennende enzym som heter papain spalter proteiner fra blant annet muskelkjøtt. Papaya er godt for fordøyelsen da enzymet spalter proteiner i vår egen fordøyelse, gjør nedbrytningen av proteiner lettere uten å endre den gode bakterifloraen. Matvarer som ananas, kiwi og fiken, inneholder også slike enzymer. Enzymene i papaya har også en betennelsedempende effekt som kan redusere risikoen for kroniske sykdommer som gikt, revmatisme, ødem m.m. Mennesker med irritabel tarm har brukt papaya med gode resultater, og noen har opplevd å bli bedre av ME ved å spise papaya.

Et høyt innhold av fiber i papaya kan være en stor fordel å få i seg for dere som sliter med forstoppelse. En porsjon papaya kan dekke opp til 1/4 av kroppens daglige inntak av fiber. Det kan også være årsaken til at papaya er kjent for å senke blodsukkeret og kan trygt nytes av de med diabetes.

De svarte frøene kan også spise, men de er bitre. Noen presser dem og bruker saften i juice. Andre tørker og maler dem for så å bruke i mat og drikke. Papayafrøene er blant annet brukt til å behandle Ulcerørs Kolitt

Grønn papaya

Grønn, umoden papaya inneholder mer papain enn den fullmodne og må tilberedes da den har høyt innhold av latex som kan trigge kontraksjoner, sammentrekninger. Gravide må derfor være forsiktige. Jeg har spist salat av grønn papaya, marinert i sitron eller eddik. Det sies at fermentert grønn papaya er svært sundt, supermat som er kjent for å styrke immunforsvaret, dempe betennelser, og fjerne overflødig jern. Fermenteringen gjør at alle de gode stoffene i papaya blir enda mer virksomme, og lett for kroppen å nyttiggjøre seg.

Det neste jeg skal fermentere blir derfor grønn papaya. Dere skal få rapport etter hvert. Imens får dere ta en titt på denne linken som forklarer  til hvordan fermentere grønn papaya

Tips til hvordan bruke papaya:

Frokost: Skjær papayaen i to. Skvis over litt lime eller sitron og fyll hver halvdel med yoghurt og topp med bær og hakka nøtter.

Forretter/tapas: Skjær papayaen i båter og server med spekeskinke.

Salsa: hakk papaya, tomater, sjalottløk og koriander. Bland det godt sammen og ha i limejuice.

Smoothie: skjær papaya i terninger og mos med kokosnøttvann/melk i en blender. Tilsett gjerne ingefær og kanel. Du kan også bruke grønn te. Se oppskrift her.

Salat: Skjær papaya i terninger og bland det gjerne med mango, avokado, sjalottløk og chili. Du kan gjerne cevich av dette ved å tilsette rå fisk. Salaten er god å blande med reker, kylling eller kjøttboller, eller server salaten til grillet mat. Her er et forslag.

Dessert: Skjær papaya i terninger og ha i frysen. Mos i blender sammen med honning og juice av lime eller sitron.
Eller spis den til dessert som jeg gjorde i barndommen, ren med kun litt lime eller sitronsaft over.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del