Med ønske om et godt nytt og engasjerende nytt år!

 • Skrevet av Margit Vea
 • 1. januar 2019

I 2018 er vi blitt flere som engasjerer oss for en bærekraftig fremtid hvor barn og barnebarn skal kunne fiske frisk fisk i rene fjorder og rent vann, spise kjøtt av dyr som har fått god mat og hatt det godt, samt nyte frukt og grønnsaker uten sprøytemiddelrester og andre giftstoffer.

I året som er gått er enda flere blitt opptatt av at barn skal tilbys fersk og «levende» mat laget av hele råvarer fremfor ultraprossesert, død mat .

På tampen av 21018 fikk vi nye Nasjonale faglige retningslinjer for mat og måltider i barnehagen. Nye temaer er kommet inn i den reviderte retningslinjene, som matallergier og -intoleranser og spisevansker. Det er derfor uforståelig at de fortsetter å anbefale fettfattig kost til barn (mager ost, melk og magert hvitt kjøtt, vegetabilske oljer…), samt at tema som sprøytemiddelrester, utfordringene med toksiner i fisk, økologisk og bærekraftig mat, ultraprossesert mat og tilsetningsstoffer ikke belyses.

I 2018 fikk vi flere henvendelser fra foreldre som er oppgitt og fortvilet over hva barna deres tilbys i barnehagen, skolen og SFO. Dette er noe vi ønsker å gjøre noe med, og kommer til å ta tak i samt skrive mer om i 2019.

Vi ønsker å samle kreftene og inspirere flere til å bli med å revolusjonere babymaten og maten barna får servert i barnehagen, SFO, skolen og andre steder. De nye nasjonale faglige rettningslinjer for mat og måltider i barnehagen holder ikke mål, og har stort forbedringspotensial. Vi vil i 2019 fortsette å jobbe for å spre kunnskap om hva som er god mat til barn, samt jobbe for å få forandret de nåværende, «nye» rettningslinjene. 

Det innebærer blant annet at:

 1. Maten skal smake godt og være god for både kropp og sjel
  – barn får meierismør som smaker godt og som gjør godt (næringen sitter i fettet), fremfor ultraprossesert margarinen.
 2. Maten skal være næringsrik og variert
  – med varme måltider (færre brødmåltid) blir maten mer næringsrik og variert.
 3. Barna skal tilbys, rene, lokale råvarer etter sesong og tradisjon.
  – barn og ungdom blir tilbudt langtidshevet brød og surdeigsbrød uten ekstra tilsatt hvetegluten og andre tilsetningsstoffer.
  – barn og ungdom får tilbud om syrna melkeprodukter uten tilsatt sukker, samt få tilbud (som tidligere generasjoner) upastaurisert melk med gode enzymene intakt.
  – barn og ungdom får varme måltider, for eksempel suppe, laget med sesongens grønnsaker.
 4. Barna skal tilbys ren mat uten juks og kjemiske sprøytemidler
  – suppe lages på kraft fra næringsrike kraftbein fremfor buljongterninger eller suppe fra pose.
 5. Maten skal aktivere alle sansene – barna skal få utforske maten
  – barn må gis mulighet til å tilegne seg råvare-, matlagings- og spisekompetanse, noe som er viktig i dag som matindustrien stadig lokker med nye ferdigmatprodukter.
 6.  Barna skal omgis av gode mat- og måltidsforbilder

Vil du bli medlem i babymatklubben? Ta en titt her 🙂 

Vi står fortsatt for de drømmene vi hadde i 2017, og gjentar noen av dem: 
– helsestasjoner skal i større grad trygge foreldre i at de selv kan lage god og næringsrik mat til babyene sine, og at de som er usikre får tilbud om å lære hvordan. Vi trenger et støttende miljø for førstegangsforeldre og en holdning blant helsevesenets ansatte om at hjemmelaget spedbarnsmat er den beste starten i livet.
– kiosker i ungdomsskoler og videregående skoler blir lagt ned og erstattes med kantiner som tilbyr nylaget, fersk mat som både smaker god og gjør godt. Dette fordi kioskene ikke selger mat, men søppel (blant annet nudler, iste og Litago) som forurenser kroppens fantastiske økosystem.
– det blir forbud mot markedsføring og salg av energidrikker og lettbrus til barn under 18 år.

Morgenbladet og Harvest fortsatte i 2018 å rette søkelyset på de graverende forhold innen oppdrettsnæringen, og hvilke konsekvenser det får for miljø og helse. Vi har skrevet flere bloggsaker i 2018 om giftstoffer i særlig fet fisk. Vi må fortsatt engasjere oss for at barn og barnebarn skal kunne fiske fisk i friske fjorder og rent vann, fisk de trygt kan spise uten å bli syke. 

Alle barn har rett til å få god mat som gir de spennende smaksopplevelser og god næring.

GODT NYTT ÅR FOLKENS, OG VI HÅPER DU VIL FØLGE OSS VIDERE I 2019!  Det vil blant annet komme flere saker om de nye nasjonale faglige rettningslinjene for mat og måltider i barnehagen.

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del