Kraft til babyer, et svar på kritikken

  • Skrevet av Margit Vea
  • 25. mars 2018

Jeg vil gratulere Skjøthaug med en flott bok om babymat. Jeg bladde så vidt i den da jeg var i bokhandelen sist, og synes boken har mange gode oppskrifter, fine bilder og små engasjerende tekster om lillesøster som foreldre fint kan kjenne seg igjen. I en av bøkene mine, Lettlaget barnemat har jeg også med slike historier om Emanuel, lillebror. Jeg har fått mange tilbakemeldinger fra foreldre som liker å lese disse historiene.

I markedsføringen av boken leser jeg blant annet: Endelig en bok om mat til babyen i sitt første leveår. Det kan være forlaget som ikke er oppdatert, men vi vet begge at det i løpet av de siste årene er gitt ut flere bøker om emnet, og det ikke bare av undertegnende. Malin Bruset, i samarbeid med sin svigerfar Stig Bruset, skrev Barnematbibelen i 2016, en flott og innholdsrik bok, og det finnes flere andre også. Jeg synes det er positivt at det kommer ut nye bøker om emnet, da det gir større oppmerksomhet rundt spedbarnsernæring og kan få flere foreldre til å bli trygge på at de selv kan lage god, fersk og næringsrik mat til barna sine.

Avgiftning av babyer er ikke tema

I saken som sto på trykk i Bergens Tidende søndag 25. mars, Anbefaler kraft til babyer. Nå får hun kraftig kritikk, reagerer Kristine Kårstad Skjøthaug kraftig på at jeg anbefaler kraft til babyer og påstandene mine om kraftens helseeffekter. I saken fremstilles det som om jeg i TV-serien på Matkanalen i fjor, anbefaler å gi barn kraft for å rense kroppen deres for giftstoffer.

Oppskriften på næringsdrikken jeg demonstrerer i episoden som Skjøthaug henviser til, er et tips til drikke foreldrene kan prøve når barnet har dårlig matlyst eller vondt i magen. Oppskriften inneholder ikke bare kraft, men også viktige fettkilder og juice av økologiske aprikoser. Det er selvfølgelig ikke aktuelt, og jeg anbefaler det heller ikke i programmet, å erstatte morsmelk eller morsmelkerstatning med hverken denne drikken eller andre matretter, men tilby dette som et supplement når barnet har begynt med fast føde. Jeg har ikke fått noen tilbakemeldinger fra seere som har oppfattet budskapet mitt slik Skjøthaug har gjort.

Avgiftning av babyer og småbarn er verken tema på våre kurs, på nettsiden eller i bøkene mine, noe jeg regner med Skjøthaug allerede nøye har undersøkt. En annen sak er at det faktisk er knyttet stor bekymring til høyt innhold avmiljøgifter i morsmelk. Heldigvis er vi ikke kommet dit enda, at vi anbefales å ikke amme. Morsmelkens gode egenskaper gir barnet mange gode fortrinn, selv om det innebærer at barnet også får i seg miljøgifter fra mor.

 

 

Kraft i barnemat

Det er velkjent at kraft inneholder næringsstoffer som styrker tarmslimhinnen og tarmfloraen. Kraft i maten kan hjelpe barn til å få en mer velfungerende mage. Det er også mange foreldre som opplever at barnet blir bedre når de tar pause fra grøten og i stedet gir grønnsaksmos, gjerne kokt i kraft. Vi kan ikke forvente klapp på skulderen fra myndighetene når vi anbefaler smør i babygrøten, men hvorfor kritisere oss for å gi foreldre råd som kan få barn til å ha mindre vondt i magen og sove bedre?

Det er riktig at leveren renser kroppen. Kraft inneholder aminosyren glysin som hjelper kroppen til å bli bedre kvitte seg med avfallsstoffer. Dette er en viktig aminosyre som, i følge Berit Nordstrand (s. 68 i hennes siste bok Tarmens medisin), både vegetarianere, barn, gravide, syke og eldre har problemer med å få dekket behovet for. Glutamin i kraft er også med på å styrke leverens evne til å avgifte seg. Glutamin trengs også for å produsere glutation, en viktig antioksidant og en forutsetning for god evne til å kvitte seg med giftstoffer. Jeg må likevel igjen poengtere at det er ikke dette som er årsaken til at jeg anbefaler å tilsette kraft i babymaten. Hvor nærende kraft er, varierer alt etter hva det kokes kraft på, kvaliteten på råvaren og hvor lenge den koker.

Forvirrende kommunikasjon

Jeg ønsker en debatt om spedbarnsernæring velkommen. Jeg mener det er svært viktig, da det fremdeles er svært mange i Norge som baserer spedbarnas kosthold på industriprodusert babymat. Jeg reagerer likevel på måten Kristine Kårstad Skjøthaug prøver å starte debatten på, ved å karikere meg og andre med samme oppfatninger (for vi er etter hvert blitt mange), for ekstremister. Er det ekstremt å spise og anbefale mat som er spist over hele kloden, i alle kulturer og uminnelige tider? Når myndighetene uttaler at det ikke er næring i kraft, så bidrar ikke det til å øke tillitten. Som Mette Lund Larsen skriver i på bloggen sin, så kan man undres hvorfor de anbefaler moste grønnsaker og flytende suppe, men å koke kraft på grønnsaker, marg og bein skal være næringsfattig og farlig. Dette er forvirrende kommunikasjon som jeg tror er skadelig, ved å gjøre foreldre til spedbarn utrygge.

Barna våre fikk kraft i middagen da de var små, og det er oppskrift på kraft i min første bok fra 1999, Hjemmelaget Spedbarnsmat. Den gang ville forlaget at jeg skulle kalle det buljong, da kraft var blitt et fremmedord. Jeg lærer stadig nytt, også om kraft. Hadde jeg visst det jeg vet i dag, hadde barna mine blant annet fått mer kraft i maten sin. Gammel kunnskap blir nå ny, noe Gry Hammer, formidler av matkultur, bidrar sterkt til ved å skrive en hel bok om denne næringsrike, styrkende og bærekraftige råvaren. I boken kan dere lese om kraften sin plass i menneskets historie.

Helhetlig og variert kosthold

Jeg tror Skjøthaugs misjon er som min: trygge foreldre til å lage mer mat til babyene sine fra grunnen av. Vi må snakke om mat fremfor næringsstoffer og stå sammen i arbeidet for å minke forbruket av alternativt kosthold fra multinasjonale selskaper, og heller kritisere helsevesenets utstrakte praksis med å anbefale kjøpegrøt fremfor å kritisere hverandre. Sammen får vi gjort så mye mer, og det er også min erfaring etter at jeg startet å lære opp andre i å holde kurs. Nå er vi 25 kursholdere bare i Margit Vea, og det er flere andre som også tilbyr kurs, Malin Bruset, Bare Bra Barnemat blant andre. Vi er alle enige om at et helhetlig og variert kosthold er viktig for å sikre små barn flest mulige mikro- og makronæringsstoffer. Jeg skjønner derfor ikke poenget med at kraft bør unngås i babymaten.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del