Superdrikk til de minste

  • 20 min
  • 20 min
  • Superenkel
  • 4

Vi får ofte spørsmål om melk på kursene våre. Syrna melkeprodukter er lettere for tarmene å fordøye enn vanlig melk, men hvilken "surmelk" er egnet til små barn?

Styr unna de fettfattige variantene da små barn trenger fett. Unngå også syrna melkeprodukter som er tilsatt sukker. Mange tror Biola er trygt, men det er den ikke. Biola er tilsatt bakteriekulturer, LGG, A og B, og anbefales ikke å gis til barn under 2 år da vi ikke vet hvilken virkning dette har på sikt.

Økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet, helst 4 % fett, er syrna melk som du trygt kan gi barnet ditt så lenge det ikke har allergi eller intoleranse for melk. Den er laget på lavpasteurisert og ikke-homogenisert melk som er syrnet med Rørosmeieriets egen tettekultur, en tradisjonell bakteriekultur som sies å ha sin opprinnelse fra tettegrasplanten. Det er et ganske bredt spekter av bakterier tilstede i selve tettekulturen som brukes i produksjonen av Tjukkmjølk, noe som ofte er tilfellet med slike tradisjonelle kulturer. Disse bakteriene omfatter deriblant ulike stammer av Lactococcus lactis subsp. Lactis, Lactococcus lactis subsp. Cremoris, og Leuconostoc mesenteroides Det finnes enkelte stammer i Tjukkmjølka som produserer fiber, såkalt EPS. Dette fibret beskytter disse probiotiske bakteriene gjennom fordøyelsen og stimulerer vekst av de snille bakteriene. Det er dette om gjerne omtales som prebiotika. Fibret er også med på å gi den karakteristiske tykke og seige konsistensen til Tjukkmjølka, altså er det et naturlig fortykningsmiddel.

Tjukkmjølk kan gis alene i flasken, men du kan også blande den med for eksempel aprikossaft.

Tjukkmjølk med aprikossaft

Ingredienser

Slik gjør du det

  1. Aprikossaft kan du lage med å koke opp tørka økologiske aprikoser i vann. Mos det godt. Noen siler safta gjennom en sil.
  2. Bland sammen tjukkmjølk og aprikossaft og hell det på flaske.

Du lager aprikossaft ved å koke opp 250 g tørka aprikoser med 5–8 dl vann. Legg aprikosene i bløt i vannet i 8-10 timer og kok dem så på svak varme under lokk i 20 minutter (i bløtvannet). Mos aprikosene og sil saften. Du kan spe med mer vann hvis saften er for tykk.

Tjukkmjølkspudding

 

Ingredienser

Slik gjør du det

  1. Bløtlegg gelantinplatene i en bolle med kaldt vann.

  2. Kok opp aprikosmosen. Klem vannet ut av de myke gelantinplatene og rør dem godt ut i den varme mosen. Avkjøl noe.

  3. Bland inn Tjukkmjølk og hell det over i passe store porsjonsglass. Dekk dem til og la de stå i kjøleskapet til de har stivnet.

Du kan også prøve med banan eller annen most frukt:
3 plater gelantin
1 dl eplemost
1 banan eller like store mengder most frukt, ev. epl- eller pæremos
3 dl Tjukkmjølk

Bli med i Margit Vea babymatklubb og få den beste starten på livet!

 

Margit Vea samarbeider med Røros meierier.

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del