Tid for granskudd

 • Superenkel
 • 94

Mye godt er gratis, deriblant granskudd. Nå om dagen er de nyutsprungne, myke og lysegrønne. Her får du oppskrift på granskuddte, olje, eddik, sylta granskudd m.m.

Granskudd kan brukes som smakstilsetning i mat i form av granskuddolje, granskuddeddik, granskuddsalt, hermetiserte granskudd og granskuddsirup. Som drikke kan du lage granskuddte og granskuddsaft. Snart kommer det også oppskrifter på granskuddpesto.

Granskuddte

Denne teen smaker godt kald også. Lag opp noen liter, og sett i kjøleskap. Herlig te for de minste også, og fin aktivitet i barnehagen og på skolen.

IMG_8538

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Legg granskuddene i vann dagen før, la de  ligge og trekke i vannet i minst 12 timer. Kok opp blandingen og sil av.
 2. Tilsett honning etter ønsker og en tynn skive sitron.

Syltede granskudd med honning

Granskudd i glass 2.jpg

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Kok opp vann, salt og honning.
 2. Fyll et lite syltetøyglass med granskudd. Hell over laken og la det stå i ett minutt. Granskuddene er nå blitt så mye at det er plass til flere skudd.  Fyll på med enda flere grannskudd til glasset er fullt.
 3. La glasset stå til dagen etter. Da kan du helle av væsken og bruke granskuddene, eller sett glasset i kjøleskapet.

Fermentert granskudd

Jeg fermenterte granskudd i fjor, og kommer til å gjøre det i år også. De er litt skarpe i smaken, så du må gjerne fermentere granskudd med andre grønnsaker.

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Kok opp en liter vann og avkjøl. Rør ut saltet i vannet ha ingrediensene lagvis i ett glass, ca. 1 liter. Når glasset er fullt heller du over saltlaken til ca 2 cm fra kanten av glasset.
 2. Dytt innholdet godt ned langs sidene for å få ut alle eventuelle luftbobler. Dekk til glasset med klede og strikk og la det stå i romtemperatur i 5–8 dager.
 3. Sett glasset i kjøleskapet når det er ferdig fermentert.

granskkudd tre.jpg

De friske, lysegrønne skuddene inneholder eterisk olje og mye vitamin C. I folkemedisinen har granskudd vært brukt som et blodrensende, beroligende og styrkende middel. Saft eller urtete av granskudd er kjent for å være slimløsende ved kraftig hoste og luftveisinfeksjoner som forkjølelse, influensa og bronkitt, men ble også drukket mot mageplager. Du kan lese mer om dette på nettsiden Urtekilden, Norges største nettsted om urtemedisin

Pickles av granskudd

Hva med å smaksette svineribba med denne granskuddvarianten?

granskudd med kanel

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Kok opp vannet først, og la granskuddbitene trekke i det varme vannet i 4–5 minutter. Tørk dem på et kjøkkenhåndle. Det blir litt mindre smak av kvae (harpiks) hvis vannet er kokt opp først.
 2. Kok opp vann, eddik, sukker og krydder.
 3. Fyll granskuddene i et glass og hell over den kokende laken. Ha i flere granskudd om du får plass. Legg på lokk.
 4. Avkjøl. Oppbevar glasset kaldt og den vil holde seg en lang stund.

GRANSKUDDEDDIK
For hver dl eddik trenger du 100 gram granskudd. Ha granskudd i et glass eller liten flaske og hell eddiken over. La eddiken stå i romtemperatur i 5-10 dager. Sil av granskuddene og hell eddiken over på en ny flaske eller nytt glass. La gjerne noen av granskuddene være igjen i eddiken som pynt.

Granskuddolje

Gir smakfulle i dressinger. Prøv den også til steking eller marinering av fisk og kjøtt.

Ingredienser

Slik gjør du det

 1. Bank granskuddene, bruk gjerne morter. Dytt ned så mange granskudd du får plass til i flasken og hell over med olje.
 2. Oljen bør stå i 3–5 uker før bruk.

Granskuddsalt

Granskudd i hånd

Skyll granskuddene og tørk dem forsiktig med tørkepapir.
Bland skuddene med salt og ha det i en krukke eller glass med lokk. La saltet få godgjøre seg i en til to uker før du fjerner skuddene. Saltet smaker mest når det er ferskt. Passer godt til vilt, graving og speking og til baks, for eksempel foccacia.

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del