Tid for brennesle

  • 100

Brenneslen er på sitt beste om dagen. De unge skuddene er fulle av god næring. Kun 100 gram brennelse dekker dagbehovet for vitamin C og jern (for menn) og halvparten av behovet for kalsium og folat. Ellers får du blant annet masse B-vitaminer, sink, fosfor, fiber og protein.

Brennesle er derfor blitt sett på som medisinplante da den har mange gode egenskaper. Brennesle hjelper kroppen å skille ut gørr og dritt, slaggprodukter fra stoffskiftet. Den stimulerer utskillese av urin, er god for fordøyelsen og reduserer sukkerinnholdet i blodet. Brennesle er med andre god godt for det meste! Gravide, mødre som ammer og andre som trenger å øke blodprosenten, kan med fordel spise brennesle som gir en rask virkning og som ikke gir forstoppelse som jerntablettene gir.

Brennesle kan tørkes og brukes som te eller tilsettes i mat som gryteretter, supper og stuinger hele året. Du kan også forvelle brenneslen, og fryse den ned til vinteren.

Tørket brennesle:

Du kan tørke brenneslen på et brett og sette det på et tørt sted, eller legge bladene på et stekebrett og la det stå i ovnen på 40 grader natten gjennom. Knus bladene og oppbevar de i tett glass.

Forvellet brennesle:

forvelle brennesle

Kok opp vann, ha i brenneslen og la den koke i 1–2 minutter. Legg det over i isvann så det avkjøler seg raskt. La det renne av i et dørslag og pakk brenneslen inn i passelige porsjoner.

Gryterett

Hvis du har koker kraft av kjøttbein med kjøtt, kan du bruke kjøttet i denne retten. Jeg koker gryteretter mest på kylling, vilt- og/eller oksekraft. Men du kan også bruke kraft fra svin eller andre dyr.

Gryterett med grønne blader og kjøtt

1 løk
Smør eller olivenolje
ev. bacon for å få smak om du vil ha ekstra smak eller ikke har kraft

1 boks med hermetiske tomater
5 dl kraft
ca. 400 g grønne blader (brennesle, skvalderkål, grønnkål, kinakål…)
5–7 blader med ramsløk
kjøtt
salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk og ha det i en kjele med litt smør eller olivenolje. Hvis du vil ha bacon eller annet kjøtt i retten, steker du det sammen med løken.
  2. Hell på med tomater og kraft. Kok opp. Om kjøttet bør koke lengre enn 30 minutter, koker du det til det er 30 minutter igjen.
  3. Skyll bladene og ha det i kjelen. La det koke i 20–30 minutter.
  4. Tilsett ferdigkokt kjøtt hvis du har det, og smak til med salt og pepper.
  5. Server gjerne med ris eller quinoa til, eller server som suppe.
Gryterett med grønne blader

Vil du vite mer om Brennesle? Rolf Hjelmstad har mye bra info om brennesle på bloggen sin.

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del