Rundstykker til helgen

  • Superenkel
  • 12

Jeg vil heller bake fint brød med barna som er hevet lenge, enn kjøpe grovt som er hevet kort. I disse rundstykkene er det både fett og proteiner som metter  godt. Dere må gjerne bytte noe av det hvite melet med sammalt mel. Jeg bruker ofte siktet emmer (gammel kornsort) og/eller spelt i fin bakst, både i rundstykker, pizza og kaker. Det fungerer veldig helt supert. Smør, helmelk og egg gjør deigen noe tyngre. Deigen trenger derfor lengre hevetid for at den skal bli luftig.

Ingredienser

Slik gjør du det

  1. Smelt smøret i en liten kjele og ha i melka.

  2. Smuldre gjæren i en bakebolle og rør den ut i vannet. Tilsett smør- og melkeblandingen og sammenpiskede egg. Bland inn alt det tørre uten å elte for mye. Deigen skal være myk og smidig. Det gir luftige og saftige horn.

  3. Sett deigen til heving under lokk i 5 timer eller mer. Løft den forsiktig ut på melet bord. Kan inn litt ekstra mel hvis den er for løs. Deigen blir løsere når den står lenge og hever.

  4. Del den i to og form emnene til store pølser som du deler i 10. Rull til rundstykker og legg dem på stekebrett dekket med bakepapir.

  5. Etterhev rundstykkene i 30 minutter til 1 time, eller til de er dobbelt så store. Pensle dem med egg og strø over blå valmuefrø hvis du vil.

  6. Stek hornene midt i ovnen til de er gylne.

Emmer er en av forfedrene til spelt, og dette kornslaget er rikt på fiber og har et lavt fettinnhold. Emmer har gode smaksegenskaper og egner seg godt til blanding med andre melsorter.

Her kan dere lese artikkelen hvor jeg forteller hvorfor jeg synes det bedre å gi barna hjemmebakt loff som har hevet lenge, enn groft fra butikken som har hevet kort.

(Oppskriften er hentet fra boken Brødskiva - der som horn)

 

rundstykker serina

(Foto: Margit Vea)

Luftige rundstykker

20–25 stk

Disse rundstykkene inneholder egg og smør, og deigen klistrer seg derfor lite til benken og er lett å jobbe med. Lag gjerne dobbel porsjon, da rundstykkene egner seg godt til frysing. Trykk dem flate og dere har gode hamburgerbrød også. De kan tines i stekeovnen i 10 minutter ved 100 ˚C.

Steketid: 12–14 minutter
Steketemperatur: 200 ˚C

2 ss honning eller rørsukker
5 – 10 g gjær
4 ½ dl melk, kulturmelk eller vann
2 egg
1 dl havregryn
5 dl siktet mel (emmer, spelt eller hvete)
5 dl sammalt mel
100 g smør
melk eller sammenpisket egg til pensling

Slik gjør dere:
Hell honning eller sukker og væske i en bolle og smuldre i gjæren. Rør godt. Pisk sammen eggene med en gaffel i en liten bolle for seg før dere har det i væsken. Tilsett mel og havregryn. Elt alt godt sammen og ha i litt mer mel hvis deigen virker for klissete. Legg et klede over deigen og la den heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 5 timer eller mer. La smøret dere skal ha i deigen stå på benken til deigen skal bakes ut.

Ha det myke smøret i deigen og elt godt. Hvelv deigen over på et bakebord. Del deigen i 20 emner. Rull ut rundstykker og legg dem på en stekeplate med bakepapir. Skru på ovnen. Før dere steker rundstykkene, kan dere pensle dem med melk eller sammenpisket egg. Pensler dere med egg, kan dere også drysse over sesamfrø. Stek rundstykkene midt i ovnen.

 

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del