«Melkefri» risgrøt til jul
Flere har etterspurt oppskrift på "melkefri" julegrøt. Her følger oppskriften jeg vanligvis bruker.
Om du velger å lage risgrøt av vanlig melk, så erstatter du mandel- og kokosmelk med vanlig melk.
Det er mulig å få tak i mandelmelk i enkelte butikker, men jeg lager den som oftest selv. Da får jeg ren mandelmelk uten andre tilsetninger.
Ingredienser
Slik gjør du det
-
Legg 3 dl mandler i bløt over natta, minst 6–8 timer. Hell av vannet, skyll mandlene og ha de over i en blender eller matprosessor.
-
Tilsett 5 dl vann og kjør maskinen til du får en jevn røre. Legg en ren strie eller gammelt kjøkkenhåndkle over en sil. Hell over melken over i silen og la det stå og renne av i en bolle. Press massen med en sleiv til slutt for å få ut så mye væske som mulig.
Julegrøt

Ingredienser
Slik gjør du det
- Kopp opp vann og ha i risgryn. Jeg pleie rå skylle risgryn i kaldt vann før jeg har det i kjelen.
- Kok til grynene har trekt inn det meste av vannet, til det er blitt en grøt.
- Tilsett mandel- og kokosmelk. Rør jevnt til det hele koker.
- Nå kan du sette kjelen i en kald stekeovn og la den gjøre seg ferdig der. Har du en wonderbag, så fungerer den også helt supert - eller pakk den inn i en dyne. Har du det travelt, står du bare og rører jevnlig til grøten er ferdig kokt.
- Tilsett salt rett før servering, og server grøten med kanel, sukker og ev. smør.
Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.
Velbekomme!