Kraft og supper

  • Superenkel
  • 1

Suppekraft

Koketid: 30 minutter − flere timer

Fyll barndommen med kraft! Kraft bør i en eller annen form inntas av alle underernærte ungdommer – voksne også for den saks skyld. Dette gir kraften oss:

– gode smaksopplevelser og større matlyst (maten smaker fantastisk med kraft)

– mer energi og styrke

– mer spenst og større muskelmasse

– tykkere hår og negler

– penere hud

– bedre immunforsvar (reparerer blant annet skader i tarmen)

– bedre søvn fordi kroppen blir så fornøyd av den gode næringen den får

God kraft kan du tilsette alle type supper, sauser  og gryteretter. Koker du kraften inn (koker så lenge at mye av væsken fordamper), kan du fryse ned kraften i mindre porsjoner. Ta opp et lite glass/beger når du lager en suppe, saus til for eksempel pizza eller lasagne, gryterett, lapskaus.

Og har du ikke «tid» til å gjøre noe så enkelt som å koke kraft, så kan dere bruke gelantin i stedet (både plater og pulver)

Det er enkelt å lage kraft selv. Kok en større porsjon og frys den i porsjonsbeholdere, eventuelt større isbitterninger, som dere kan ta ut etter behov.
Oksekjøtt er rimeligst å bruke til kjøttkraft. Hønsekraft kan dere koke på høne, grønnsaker som for eksempel gulrøtter, løk, selleri, nepe, purre og laurbær, krydderurter og eventuelt et par dråper sitron. Bruk det dere har i huset uansett hvilken kraft dere ønsker å lage. La den koke lenge, 2 timer og så lenge dere har mulighet, og kok gjerne kraften inn etterpå, slik at det blir mindre væske og mer konsentrert smak. Skal dere lage fiskekraft, bruker dere fiskehodet/fiskebein i stedet for kjøtt. Fiskekraft må ikke koke mer enn ca. 20 minutter, ellers vil den smake lim. Ren grønnsakkraft er kanskje best, og den lager dere selvfølgelig bare på grønnsaker, gjerne stilker av brokkoli og blomkål, selleriblader, gamle gulrøtter, urter og løk. Grønnsakkraft kan kokes i ca. 30 minutter.
Finn en stor gryte. Varm olje og surr grønnsakene som er kuttet i store biter. Ha kjøtt i gryten og slå på vann. Skum og fett som legger seg overflaten, kan dere ta vekk med en øse. Sil av kraften når den har kokt ferdig og kjøl den raskt ned. Det beste er å fylle vasken med kaldt vann og sette gryten nedi. Bytt gjerne på vannet i vasken for å holde det kaldt. Porsjonér kraften i fryseposer, isterninger og frys.
Har dere dårlig tid, kan dere også bare koke uten å surre kjøtt og grønnsaker på forhånd.

PS: Bilde av en høne, kalv eller fisk på en buljongpakke, betyr ikke at det er kraft i terningform. Hovedingrediensen i ferdigprodereserte buljongterninger er salt (omtrent 50 prosent), tørka grønnsaker, noe innkokt kraft og smaksforsterkere som MSG (mono sodium glutamat).

Rødbetesuppe

 

Nok til 4

ca. 400 g rødbete
1 rødløk
2 hvitløkfedd
1 ss kaldpresset olivenolje
2,5 dl kokosmelk (eller mer)
4 dl kylling- eller hønsekraft (ev. fond og vann)
½-1 lime
litt havsalt
1 ts revet ingefær
1 ts spisskummin

Slik gjør dere:

1. Skrell og skjær rødbetene i terninger og hakk løk og hvitløk.
Ha olivenolje i en kjele. Surr rødbete, hvitløk og rødløk til løken er myk (skal ikke bli brun).
2. Hell over kokosmelk, vann og resten av ingrediensene. Kok forsiktig til rødbetene er møre. Avkjøl.
3. Ha suppen i blender og kjør maskinen til suppen er myk. Hell suppen tilbake i kasserollen. Spe ut med mer væske hvis nødvendig og smak deg frem hvis dere føler dere trenger noe mer. Server med fersk koriander hvis dere har det.

Brokkolisuppe

Denne suppen er enkel å prøve seg på om dere vil trene på å lage suppe helt på egenhånd.
Inviter vennene dine på brokkolisuppe og kjelen vil garantert bli tom!

Koketid: 20 minutter

1 løk
1 potet
ca. 250 g brokkoli
1 pk med kraft + vann til det blir 5 dl totalt
salt og pepper
ev. 1 dl kremfløte
Stekt bacon om dere vil

Slik gjør dere:
1. Skrell løk og poteter og del dem i 4.
2. Plukk brokkolibukettene fra stilken. Skyll dem.
3. Skrell stilken med en potet- eller gulrotskreller og skjær den i biter.
4. Kok opp kraft og eventuelt vann (5 dl totalt) i en større kjele og ha i grønnsakene.
5. La de koke til de er møre, ca. 20 minutter. Grønnsakene er møre når dere lett kan stikke en kniv gjennom dem.
6. Ta kjelen av platen og mos alt med stavmikser. Spør gjerne en voksen om hjelp så dere ikke brenner deg.
7. Smak til med salt og pepper og kremfløte.
8. Når dere serverer suppen kan dere også servere den med litt stekt bacon på toppen.

Tips: Brokkoli er full av gode vitaminer og mineraler, nyttig for kreative hjerner!

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del