Fermentert julesurkål
Fermentert kål smaker nydelig til julematen. Du kan lage av både hvitkål og rødkål, og smaksette med krydder og bær eller frukt etter ønske.
Et minikurs i fermentering
Små barn kan også ha fermentert kål. Her kan du lese hvordan du kan introdusere denne fantastiske maten, og hva den kan hjelpe mot.
Vil du ha flere tips? I denne videoen forteller Margit og Mette hvordan de fermenterer grønnsaker.
https://www.facebook.com/barnematkurs/videos/1572644202872092/
Ingredienser
Slik gjør du det
-
Strimle kålen for hånd eller bruk en matprosessor. Ha kålen i en bolle av plast eller glass.
-
Skjær eple i små terninger, 5x5 mm, og ha det i bollen.
-
Tilsett salt og karve og la det stå i noen minutter slik at kålen får ”vasket” seg. Saltet vil trekke væsken ut av kålen.
-
Kna kålen godt, slik at den slipper nok væske til at du ikke trenger å tilsette ekstra vann.
-
Ha kålen over i et rent glass som rommer 1 liter, norgesglass egner seg godt. Press kålen godt sammen i glasset, slik at væsken dekker alt slik at det blir lufttett. Fermenteringen er en anaerob prosess som foregår uten tilgang på luft, oksygen.
-
Hvis det er for lite væske i glasset, kan du tilsette litt saltvann (må være kokt og avkjølt). Ha i 1 ss salt per 5 dl vann.
-
Pass på at det er 2 cm klaring mellom kål og åpning på glasset. Melkesyrebakteriene produserer CO2 under fermenteringen, og innholdet vil da "vokse" litt under gjæringsprosessen.
-
Dekk til overflaten av kålen med et rent kålblad, slik at alt holder seg under væsken. Se til at kanten av glasset er rent, slik at det ikke blir muggvekst.
-
La glasset med kålen stå i romtemperatur (20-22C) i ca. 5 dager. Lokket må ikke være tett under fermenteringen. Du kan gjerne bytte kålblad (lokk) hvis det begynner å gråne under fermenteringen.
-
Når kålen er ferdig fermentert, kan den settes i kjøleskapet. Lokket skrus da godt igjen.
-
Surkålen holder seg i mange uker, måneder, men pass på at det er nok væske til å dekke innholdet.
FERMENTERT RØDKÅL
Smakstilsetning i rødkål kan være:
- 2 epler eller solbær/krekling
- 1 til 2 ts malt nellik
- 1 til 2 ts malt allehånde
- 1 til 2 ts malt muskat
Fermentert kål og fermenterte grønnsaker generelt, kan også gis til små barn.
Har barnet ditt vondt i ørene? Saft fra fermentert kål kan legges på tungen om kvelden når barnet legger seg. De gode bakteriene vil bidra til at omgivelsene blir mindre attraktive for de skadelige bakteriene. Selve kålen kan barnet få fra det er rundt 8 måneder, men ikke så mye mer enn 1 ts i starten. Du kan også ha i finrevet gulrot eller kålrot i denne oppskriften, eller bytte hele kålen med rotgrønnsaker.
I videoen linket til over, gir Mette følgende tips: Fermenter kål med kun salt som smakstilsetning, så kan du tilsette smaker i ettertid, som for eksempel ingefær, karve eller spisskummin.
Vil du gå på kurs? Da kan du ta en titt her.
Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.
Velbekomme!