Fermentert kål

  • Superenkel
  • 1

Det er fremdeles tid til å fermentere kål til jul. Jeg lager både fermentert og kokt surkål til jul, så er det noe for enhver smak på bordet. Både hvit og rød kål er nydelig å fermentere.

Et minikurs i fermentering

Små barn kan også ha fermentert kål. Her kan du lese hvordan du kan introdusere denne fantastiske maten, og hva den kan hjelpe mot.

Vil du ha flere tips? I denne videoen forteller Margit og Mette hvordan de fermenterer grønnsaker.

https://www.facebook.com/barnematkurs/videos/1572644202872092/

Ingredienser

Slik gjør du det

  1. Strimle kålen for hånd eller bruk en matprosessor. Ha kålen i en bolle av plast eller glass.

  2. Bland salt og kål og la det stå i noen timer slik at kålen får ”vasket” seg. Saltet vil trekke væsken ut av kålen.

  3. Kna kålen godt, slik at den slipper nok væske til at du ikke trenger å tilsette ekstra vann.

  4. Bland i ingefær og karve.

  5. Ha kålen over i et rent glass, norgesglass egner seg godt. Press kålen godt sammen, slik at væsken dekker alt. - Hvis det er for lite væske i glasset, kan du tilsettelitt vann (må være kokt og avkjølt).

  6. La glasset med kålen stå i romtemperatur (20-22C) i to til tre dager. Lokket må ikke være tett. Deretter setter du glasset i et noe kaldere rom (15–18C) i to uker.

  7. Hvis du ikke har kaldt nok soverom på sommeren, kan du også la kålen stå 6 uker i kjøleskapet.
    Kålen holder seg i mange uker, men pass på at det

I videoen linket til over, gir Mette følgende tips: Fermenter kål med kun salt som smakstilsetning, så kan du tilsette smaker i ettertid, som for eksempel ingefær, karve eller spisskummin.
Smakstilsetning i rødkål kan være:
- 2 epler
- 1 til 2 ts malt nellik
- 1 til 2 ts malt allehånde
- 1 til 2 ts malt muskat

Del din matglede i kommentarfeltet nedenfor :) Bli med på å gjøre oppskriftene enda bedre! Kom med dine tips og ideer til forbedring.

Velbekomme!

Likte du oppskriften? Ikke glem å del