Vidløftige drømmer for det nye året

 • Skrevet av Margit Vea
 • 10. januar 2017

Jeg har mange drømmer for dette nye året. Disse drømmene vil jeg jobbe for å få realisert, og jeg inviterer helseministeren, leger, rektorer, lærere, barnehageansatte, helsesøstre og alle dere foreldre til å ta del i disse drømmene sammen med meg.

 1. Alle barn og ungdom i norsk barnehage og skole får servert suppe minst en gang i uken, helst hver dag. Da tenker jeg selvfølgelig ikke suppe laget på buljongskvip, men suppe laget på kraft fra næringsrike kraftbein. I tillegg kan de få en rå grønnsak som kålrotskive og hjemmelaget smoothie av kefirmelk, frukt og bær.
 2. Alle barn skal fra og med dette året serveres meierismør i barnehage og skole. Margarinen og andre ultra prosesserte etterligninger skal bort.
 3. Alle kiosker i ungdomsskoler og videregående skoler (som de underlig nok kaller kantiner) skifter ut tilbudet eller legges ned. Dette fordi kioskene ikke selger mat, men søppel (nudler, iste og Litago), som forurenser kroppens fantastiske økosystem og tåkelegger pannelappen, en tåke som dessverre ikke ser ut til å lette før langt ut på ettermiddagen, med de følgene at den også påvirker leksearbeidet.
 4. Det blir slutt på at elever i ungdomsskolen får gå i butikker i store friminuttet. Lærerne slipper da å bruke mindre tid på å beslaglegge brusflasker, og får mer tid på undervisning. Samt vil tåken i pannelappen på ungdommen lette noe tidligere på dagen, noe som vil gi dem fantastiske muligheter til å få med seg mer av undervisningen, samt få unna lekser i rekordfart.
 5. Det blir forbud mot markedsføring og salg av energidrikker. Og hvis det skulle være salg, ble aldersgrensen satt til 18 år. Da kan de likeså godt velge øl og vin i stedet – noe som er bedre.
 6. Barna blir tilbudt langtidshevet brød og surdeigsbrød uten ekstra tilsatt hvetegluten og andre kjemikalier, bakt på næringsrikt korn. De vil også få tilbud om upastaurisert melk (med gode enzymene som hjelper til med fordøyelsen). Barn og unge skal ikke tilbys brød og melk som ødelegger tarmhelsen, som foringer livskvaliteten dems.
 7. Alle helsestasjoner vil bruke mer tid på å trygge foreldre i at de selv kan lage god og næringsrik mat til babyene sine, og at de som er usikre får tilbud om å lære hvordan.
 8. Leger vurderer først om det er noe pasientene kan gjøre med kostholdet (noe de bør spise eller ikke bør spise) som kan bidra til at de blir friske, før de anbefaler medisiner. Mat gjør noe med årsaken, tablettene tar symptomene.
 9. Vi skal snakke mer om kvaliteten på maten enn næringstoffer og kalorier.
 10. Det skal bli lettere å velge den gode maten, sprøytefri, lokalprodusert og fersk mat med liv.  God mat blir normalen!

Noen vil si jeg er fryktelig naiv. Det har jeg alltid vært, og det har alltid vært lov å drømme….

Jobber du i en barnehage eller skole og ønsker foredrag eller kurs? Ta kontakt på e-post: margit@margitvea.no

Likte du artikkelen? Ikke glem å del