Vi vil ha mat uten palmeolje

  • Skrevet av Margit Vea
  • 6. februar 2012

Hvorfor reageres det ikke på at ferdigmatprodukter barn spiser ofte og mye av, og som de fleste ser på som «barnevennlig», inneholder relativt store mengder billig, usunn og dårlig palmeolje?

Bildet er hentet fra Regnskogsfondets nettside

Hvorfor godtar vi at matprodusentene putter denne beryktede oljen i maten vår når vi selv ikke har oljen på kjøkkenet?

Grønn Hverdag og Regnskogfondet har gjort en fantastisk jobb og laget en palmeoljeguide som gjør det enklere for forbrukere å undersøke om produktene i butikkhyllene inneholder palmeolje. 85 % av 500 produkter regnskogsfondet undersøkte, inneholder palmeolje som hverken er sunn, kortreist (lokalprodusert) eller miljøvennlig. Guiden er et effektivt verktøy i det helsefremmende arbeidet og i arbeidet for et mer bærekraftig og rettferdig samfunn.

På Grønn Hverdags nettsiderkan du skjekke hvilke matvarer som inneholder palmeolje, og hvor mye. Eksempler på matvarer som er populært hos barn og som kommer dårlig ut, er taco, sjokoladepålegg (de fleste merker), nudler, kjeks, chips, popkorn, bakervarer, frokostblandinger, sprøstekt løk, fiskepinner og annen frossenmat – deprimerende å tenke på. Nestlé barnegrøt, som jeg har skrevet om tidligere (les her), nekter å oppgi hvor mye palmeolje de putter i barnematen, og noen typer sjokolade. Margarinergenerelt kommer dårlig ut. Coop Delikatessemargarin er kanskje den værste, med mellom 70 og 80 % palmeolje. Opptil halvparten av melange margarin kan være palmeolje, og Flora Original, Soft Flora Lett og Soft Flora Oliven, inneholder alle palmeolje!

Nesten all palmeolje i norske matvarer kommer fra Indonesia og Malaysia. Regnskogene er verdens mest artsrike økosystemer og palmeoljeindustrien er i dag den viktigste årsaken til at regnskogene i disse landene forsvinner. Orangutangen lever kun i Indonesia og Malaysia, og er utrydningstruet på grunn av palmeolje.

Trenger vi flere argumenter for å forby bruk av palmeolje i mat? Er dette et tema politikerne unngår fordi vi helst ikke vil tenke på hvor mye dårlig mat barn i Norge får i seg i løpet av uka? Følger vi alle apatisk med strømmen uten å ta hensyn til de sterke bevisene på at sterkt bearbeidet mat med palmeolje, ofte blandet sammen med flere andre lugubre ingredisener, kan forårsake overvekt, kreft, diabetes 2 og andre livsstilsykdommer? Matprodusentene jobber hardt for å skape inntrykk av at forskningen er ufullstendig, slik tobakkindustrien har gjort siden bevisene for at røyking forårsaket kreft ble allment kjent (ble dokumentert så tidlig som på 1940- tallet).

Et forbud ville vært effektivt – til det beste for barna, for voksne og for lokalbefolkningen og Orangutangen i Indonesia. Enn så lenge er det opp til forbrukere å ta palmeoljeguiden i bruk! Det finnes produkter uten palmeolje innenfor alle matvaregrupper. Og lager du maten fra grunnen av, er du sikker på å unngå den. Skriv gjerne under du også: Jeg vil ha mat uten palmeolje

Foto: Regnskogfondet

PS: Noen har kanskje blitt fortalt at palomeolje også er sunt. Kaldpresset, uraffinert palmeolje inneholder verdifulle mikronæringsstoffer, men palmeoljen som brukes i ferdigmatindustrien har gjennomgått en hardhendt ekstraksjons- og raffineringsmetode som ødelegger næringsstoffene.

Vær opmerksom på at palmeolje ofte står oppført som «vegetabilsk olje» på ingredisenslisten.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del