Vi trenger mer matmot

  • Skrevet av Margit Vea
  • 14. mars 2014

(Illustrasjonsfoto: Margit Vea)

En nybakt mor som deltok på barnematkurs nylig ble i forkant advart av helsesøster til å gå på kurs: – Er du sikker på at du har tid til å lage babymaten selv, – du som snart skal begynne å jobbe igjen?

Kun en av fem foreldre gir babyen sin hjemmelaget mat. Maten spedbarnet får servert første året har stor betydning for hvilket forhold barnet får til mat senere i livet. I artikkelen Med mot til å smake(Aftenpostens nettavis 12 mars 2014), etterlyser Nina Cecilie Øverby og Sissel Heidi Helland mer matmot for både foreldre og barn.

Alle barn har rett til god mat som gir dem positive smaksopplevelser og god helse. Det krever ikke bare mot fra foreldre og barn til å være kritiske til industriprodusert babymat, følge strømmen. Det krever også matmot fra helsesøstre, helsestasjonene og barnehageansatte å anbefale foreldre – gi foreldre trygghet og mot på at de kan lage mat til barnet sitt selv. I møte med småbarnsforeldre hører vi desverre altfor ofte at helsesøster anbefaler foreldre å gi barnet industriprodusert babygrøt. Frykten for at barn ikke skal få nok jern i maten, er en av årsakene. Foreldre som sier de lager babygrøten fra grunnen av, blir ofte møtt med spørsmål om de da er sikre på at barnet får nok jern.

Hvem har bestemt at barn «ikke liker» sild, mørkeblå kulturmelk, yoghurt naturell og brød med frø? Voksne har en forutintatt oppfatning av hva barn liker, og gir dem derfor ofte mat som smaker søtt, finmost, fri for klumper og frø. Vi trenger større bevissthet om hva de minste i samfunnet får servert på tallerknen og jobbe aktivt for å motarbeide at barn blir fremmedgjort overfor naturlige råvarer. Jeg opplever at mange foreldre ønsker å ta kontrollen over hva som er i barneskjeen, legge føringer for hvilke råvarer barna lærer å sette pris på, og hvilke matvaner de får. Å bruke tid på å lage mat til hele familien beriker livet på alle måter og lar seg fint kombinere både med jobb og andre arbeidsoppgaver i hverdagen.

Jeg kjenner flere helsesøstre og barnehageansatte som brenner for å spre informasjon om hvordan foreldrene kan lage barnematen fra grunnen av, men de er desverre i mindretall. Både foreldre selv, helsevesenet og barnehagesektoren trenger å bli tryggere på hvordan lage ren og naturlig babymat fra grunnen av.

Vi tilbyr Margit Vea Babymatkurs flere steder Norge.

Vi holder kurs for barselgrupper hjemme privat, i regi av helsestasjon og barnehager og organiserer åpne kurs. Ta kontakt på e-post: mette@margitvea.no, hvis dere har spørsmål om tid, sted, kontaktinformasjon m.m.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del