Vi går glipp av gourmémat for mange millioner

  • Skrevet av Margit Vea
  • 15. november 2017

Visste du at vi har ufattelig my sau- og geitekjøtt som ikke utnyttes til menneskeføde? Her er det mange skjulte ressurser. Hør bare her:

800.000 hoder av sau og lam, tilsvarende 1,6 millioner næringsrike middager vi kunne kost oss med. Ett halvt hode har en verdi på 50 kr, så totalt kaster vi 80 millioner kroner næringsrike hoder folkens! Her trengs det kloke hoder for å spre kunnskap om hvilken verdi det ligger i denne råvaren, og betale for det den er verdt!

800.000 saueføtter av lam til en verdi på 64 millioner kroner løper helt andre steder enn til tallerkenen vår.

800.000 lammehaler, til en verdi av 8 millioner kroner havner helt andre steder enn i suppegryta na mor. Dette tilsvarer 200.000 gourmémiddager! Ut fra smaken og kvaliteten (minst like godt som oksehaler), er verdien betydelig høyere for de som har peiling på god mat. Tenk om lammehalene kunne vært brukt i suppe til skolebarna våre!

Vi har geitebønder i Norges land som driver med melkegeiter. I 2016 ble det slaktet 15000 kje mot 8400 i 2012. Det er en positiv utvikling, men det er fortsatt mye som ikke blir brukt.

Bønder fra Bjerkreim, Hallvard Veen og Jonas Hegelstad med flere, ønsker å gjøre noe med denne sløsingen. På Bjerkreim Samfunnshus arrangerer de tradisjonsmathelg, 25. og 26. November, og dit skal jeg. I den forbindelse holder jeg også kurs, Mat og drikke som tarmen liker, fredag 24. november kl. 19.00 -21.00

Buffetmenyen på Bjerkreim samfunnshus 25 og 26 november, består av følgende tradisjonsrike og eksotiske retter:

  • Ferske og salte lammehaler
  • Saueføtter
  • Sauehode
  • Pinnekjøtt av spælsau og geit
  • Blodkomle
  • Vanlig komle
  • Dessert: Sviskegrøt

De heldige besøkende får også kjøpt eksotiske lokale og varer av geit, kjekjøtt, pinnekjøtt, persesylte, lefse, flattbrød m.m. Det bare å komme seg av gårde til Bjerkreim denne helgen. Denne helgen bør det kjøres ekstra busser til Bjerkreim!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del