Velfylte påskeegg og sunn fornuft

  • Skrevet av Margit Vea
  • 19. april 2014

«Påskeegget får grønt lys av Helsedirektoratete,» og «Et velfylt påskeegg er ikke farlig for helsen,» kan vi lese nettavisene påskeaften. Mange norske barn har i løpet av påsken fått fylt opp eggene sine flere ganger. Løpende småbarn på jakt etter fyllte påskeegg hver morgen i påskeferien er blitt vår nye tradisjon.Kjekt for de voksne som ligge litt lengre mens de søte små sitter en time og to og gomler smågodt foran TV´en.

Helsedirektoratet opererer med dagskvoter på sukker og er flinke til å telle kalorier. Sukker er som oftest temaet i diskusjonen om helsefaren ved å spise for mye godteri, også da forbrukerinspektørene (NRK)gjorde en undersøkelse i september i fjor. Smågodtet kom dårligst ut. En bøtte (vanlig størrelse) veier 450 g og inneholder så mye som 360 g sukker (like mye sukker som i 2,5 liter brus). For små barn er sukkerinnholdet i en slik bøtte sukkerdosen for hele 12 dager totalt. WHO (verdens helseorganisasjon) anbefaler nå at voksne ikke får i oss mer enn 30 g sukker daglig. For små barn er sukkermengden i en halv liter brus i utgangspunktet langt over grensen.

Tenk deg at du kjøper smågodt for 10 kr til barnet ditt som veier 20 kg, litt under en halv bøtte med smågodt, ca. 2 hekto (ikke uvanlig mengde) Det er like mye sukker som 1,5 liter brus. Hvis en voksen på 80 kg skal spise like mye smågodt som tilsvarende kroppsvekten til barnet ditt, er det 8 hekto, 800 g, nesten en kilo!Hvordan ville kroppen din taklet det?

«For mye godterie kan bli et helseproblem dersom sukkerinntaket blir så høyt at barna ikke får i seg nok næringsstoffer,» sier Henriette Øien. Og sjokolade er i følge Øien ikke bedre, siden det inneholder mer fett. Vet ikke helsedirektoratet at mange av tilsetningsstoffene kan skape mye større problemer for mange barna enn sukker og fett? Tilsetningsstoffer er et tema som desverre blir for komplisert og omfattende – så det hopper de enkelt og greit over. Vi som er kritiske til det vulgære inntaket av smågodt, liker også å «skeie ut en gang i blant». Men vi liker ikke at barna skal kose seg med søppel som forsurer dagen og på sikt ødelegger helsen. Helsedirektoratet vet kanskje ikke at det finnes godteri fri for unødige tilsetningsstoffer? Hva med å anbefale folk å lage en god kake eller dessert? Tenk hvor mye vi kan «skeie ut for» med 360 g sukker, sukkerinnholdet i en boks smågodt?

Det er rett og slett viktig å bruke sunn fornuft, beroliger Henriette Øien i helsedirektoratet. Der er jeg så enig – men jeg leter etter sunn fornuft i helsedirektoratets uttalelser. Beklager – jeg finner den ikke! Jeg blir ikke beroliget før helsedirektoratet, kalloritellerne, tar barnas helse på alvor. Det er faktisk fullt mulig å lage utskeielser av naturlige råvarer!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del