Vannkefir – tenåringsmorens «Pangvin»

  • Skrevet av Margit Vea
  • 23. mai 2016

Det er en utfordring å overholde forbudet mot energidrikker i et hjem med 3 trenåringsgutter som gamer og har kompisbesøk titt og ofte. Nå har jeg klart å holde huset fritt for spesialavfallet en periode og funnet en god erstatning. Den forfriskende drikken med kullsyre ble jammen meg akseptert av ungdommen da jeg smaksatte vannkefiren med bær. Nå går drikken under kallenavnet «mammas Pangvin». Den drikkes som den er, men havner ofte i smoothien ungdommen bestiller fra mørket i kjelleren tre etasjer nedenfor kjøkkenet.

Selv har jeg drukket vannkefir i flere år. Det er som å drikke champagne til frokost hver dag. Deltakerne på fermenteringskursene jeg har holdt i distriktet den siste tiden, blir også sjarmert av den forfriskende smaken! Ekstra kjekt er det at drikken er probiotisk, noe tarmen din vil sette pris på. Den har mange helsefremmende egenskaper – kornene produserer millioner av gode bakterier og gjærsommer som balanserer tarmfloraen og som igjen gir deg et bedre immunforsvar og fordøyelse. Denne fermenterte drikken som er super for de med melkeintoleranse (som ikke kan drikke surmelk), har hjulpet mange som sliter med hard mage, urolig mage under behandling med antibiotika m.m.. Vannkefir er i den motsatte skalaen av de kommersielle «energidrikker».

Her ser du hvordan du lager vannkefir:

 

Oppskrift

1 liter vann

4 ss rørsukker (eller økologisk hvitt sukker – FOS til de som absolutt ikke tåler noe sukker)

4–5 dadler eller 1 neve økologiske rosiner eller annen tørket frukt

2 ss vannkefirkorn

2 skiver med økologisk sitron (eller lime)

Jeg pleier å lage vannkefir i to steg. Først fermenterer jeg drikken i to til tre døgn. Deretter smakstilsetter jeg drikken med bær og lar den fermentere 12  timer til. Bruk glass, keramikk, plastikk eller tre. Kornene liker ikke metall.
Løs sukkeret opp i vannet og ha det over i et norgesglass eller større mugge.
Tilsett tørket frukt, vannkefirkorn og sitronskiver.
Ha på lokk uten strikk, eller ha over et kjøkkenhåndkle og fest stoffet med en strikk.
Sett glasset eller muggen i et skap (ikke kjøleskap) eller hylle, og la det stå i ca. 2 døgn. Hvis det er svært varmt, holder det med kortere tid.
Sil drikken. Kast frukten men ta vare på vannkefirkornene. Sett eventuelt en ny sats.

I andre fermenteringsrunde kan du tilsette en neve med frosne bær. Jeg synes solbær, ingefær, mynteblader er utrolig godt, men bruker alt mulig, som jordbær, brungebær, blåbær, sitrongress, frossen mango m.m
Ha vannkefiren på flaske og sett den i kjøleskapet. Hvis du lar kefiren stå lenge, kan det være lurt å skru av korken av og til slik at kullsyren slippes ut.

Å ha vannkefirkorn i hus, er som å ha et lite husdyr. De må passes litt på, i allefall få litt mat og drikke. Hvis ikke dør de, eller gjør en dårlig jobb. De dagene du ikke «brygger» vannkefir, kan du la kornene ligge i sukkervann i kjøleskapet. Det kan også være lurt å variere type sukker/mat.

Du kan få korn fra folk som allerede er godt i gang med vannkefir. Kornene formerer seg, noen rakst, andre sakte. Det finnes ulike grupper innen melkesyregjæring og tradisjonsmat på facebook hvor man kan spørre etter korn, men det er også mulig å bestille tørre korn på internett, blant annet på Naturlig liv.

Prøv deg forsiktig frem med vannkefir i starten. Det kan være nok med et lite eggeglass i begynnelsen. Etterhvert kan du drikke mer og mer 🙂

Likte du artikkelen? Ikke glem å del