Tilsetningsstoffer gjør Norge billigere

  • Skrevet av Margit Vea
  • 2. november 2010

På NRK nyhetene i kveld utalte matentusiaster og ernæringseksperter seg kritisk til tilsetningsstoffene som er i ferdigmaten i dag. De mener det tilsettes for mye! Det er gledelig at dette får plass i nyhetene. En pakke med leverpostei var eksemplet som ble plukket fra hyllene. Leverpostei er et godt eksempel på et produkt som kan inneholder mange tilsetningsstoffer. Kun halvparten av innholdet i denne leverposteien var kjøtt og lever. Hva er så resten? Listen er lang! Det finnes bedre alternativer når det gjelder leverpostei, blant annet en dansk type og Gilde har også leverpostei som ikke er tilsatt smaksforsterker, et stoff som tilsettes mat som ikke smaker godt nok i seg selv.

Tilsetningsstoffer tilsettes maten for å gjøre den billigere. Dess billigere maten er, jo flere tilsetningsstoffer.

Det hadde vært flott om også mattilsynet kunne vært mer på banen når det gjelder tilsetningsstoffer og anbefalt oss forbrukere om å velge de produktene som er renest. særlig barn er utsatt. Mye av det vi ser på som barnevennlige matvarer, som for eksempel pølser, pølsebrød, fiskemat, ferdigstekte kjøtt- eller kyllingboller, tacoprodukter, suppeposer og leverpostei, er produkter som inneholder mye tilsetningsstoffer. Det finnes fiskeboller uten smaksforsterker og med 60 % fisk, – det finnes fiskeboller med 30 % fisk og smaksforsterker. Det finnes tortillalefser med konserveringsmidler, og det finnes lefser uten. Det finnes yoghurt uten tilsetningsstoffer, og det finnes yoghurt med.

Ikke alle tilsetningsstoffene er skadelige, og mange er gode å ha. Poenget er at matindustrien fråtser i dem. Tilsetningsstoffer gjør Norge billigere…. og sykere. I gamle dager vannet de ut suppen når det var «dårlige tider». I dag gjør vi det med E-stoffer.

Les listen over ingrediensene på produktene nøye neste gang du går i butikken. Betal mer og spis mindre:-) God handel!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del