Hyggelig møte med Økokommunen Tingvoll

  • Skrevet av Margit Vea
  • 21. april 2013

Takk til Inger Helene Sira som inviterte meg til å komme nordover til Tingvoll 2 og 3 april for å holde kurs/foredrag. Kurset ble arrangert i regi av omdømmeprosjektet i økokommunen Tingvoll. På kvelden var det matkurs for familier og dagen etter et pedagogisk foredrag for de som arbeider med barn. Det ble to innholdsrike dager og inspirerende å se hva engasjerte enkeltpersoner kan få til i en liten kommune!

Kortreist gjestebud

Jeg fikk treffe Christin Løkke Hagen (som fikk Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i 2011). Hun er drivkraften bak arrangementet Kortreist Gjestebud på Tingvoll barne- og undomsskole. Fra skolestart fram til høstferien lager 1-10. klasse ulike produkter for salg. De bruker skolehagen, skogen og hagen der de sanker frukt, sopp, bær, grønnsaker, urter m.m. Siste uka i september har de et stort marked på skolen med 5-600 besøkende på to timer.

Slakter lam i undervisningen

Christin Løken arbeider som mat og helse lærer og har opplegget for 9. klasse i mat og helse/naturfag. De har en biolog/jeger/slakter som slakter 2 lam for dem. Elevene er med på hele prosessen. Uka etterpå lager de leverpostei, lammerull, pinnekjøtt til salting og senere tørking, blodpannekaker, blodpudding, leverkaker. Skolen samarbeider med Tingvoll museum, og slaktinga foregår der. Opplegget har de fått gode tilbakemeldinger på. Naturfaglærere på Tingvoll VGS forteller at elevene sier at dagen i Tingvoll museum er det de husker best fra naturfagundervisninga på ungdomsskolen. Når de bruker en dyktig slakter som også kan vise organer og forklare hvordan de fungerer, er det en bra undervisningsarena. Til jul har elevene festmiddag med egenprodusert pinnekjøtt. Til jul har de med seg hjem en lammerull som de har sydd selv!

Chrstin Løken holder foredrag for de skoler som ønsker å høre mer om alt det spennende som de får til på Tingvoll. Dere kan lese mer om dette på nettsiden Kortreist gjestebud.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del