Taco på fredag

  • Skrevet av Margit Vea
  • 23. november 2010

TACO PÅ FREDAG

– Mamma! Kan ikke vi også ha taco hver fredag?

Uten taco ingen fredag! Taco er blitt et like fast inslag på fredagskvelden som Bit for Bit og Skavland. Butikkhyllene fulle av tacoprodukter vitner om et stadig høyere forbruk av tacomat.

Ut fra tall på omsetning i butikk, kan vi anta at vi hvert år spiser i overkant av 14 128000 taco-, tortilla- og fajitamiddager. Det er ikke lite! Det siste tilskuddet på tacofronten for travle nordmenn er ferdigstekt tacokjøttdeig.

De fleste av oss får heldigvis noen grønnsaker via denne meksikanske retten. Likevel, sammenlignet med den opprinnelige varianten fra Mexico, er mengden av grønnsaker mindre i den norske varianten og tilsetningsstoffene flere.

Noen tacoprodukter gir seg ut for å være grønnsaker, for eksempel hermetisert guacamole. Men den inneholder kun 1,3 % avokado. Hva er så de resterende 98,7 %? Guacamole er super enkelt å mose sammen selv. Tacomiddagen blir både mer appetittlig og smakfull om man moser en avokado sammen med litt créme fraîche, sitron, hvitløk og salt. Guacamole kan lages i mange varianter og denne er en enkel og mer enn god nok variant på en hektisk fredags ettermiddag.

Ta også en titt på ingrediensene i tacosaus, tacosalsa, tacokrydder og tortilla. Hjemmelaget smaker bedre og er mye sunnere. Om dere ikke har tid til å lage alt fra bunnen av hver gang taco står på menyen, kan dere prøve å lage en hjemmelaget oppskrift en gang i mellom. Å bytte ut kjøttdeigen med karbonadedeig, kyllingdeig eller kylling­–, biff– eller svinekjøtt i strimler, er også en enkel måte å skape litt variasjon i tacomaten på.

Til helgen yngstemann få ønsket oppfylt. Denne gangen blir det en norsk variant av hjemmelagede tortillalefser, med bygg!

Byggtortilla

Ekte norske tortillalefser

4,5 dl vann


600 g sammalt byggmel


1,5 ts salt


20 g smør


Bland alle ingrediensene sammen til en smidig deig ved å elte deigen i maskin på laveste hastighet i ca. 8 minutter. Pass på at deigen ikke blir for varm. Deigen skal være litt kaldere enn vanlig «bakedeig». Deigen skal være løs når deigen er ferdig eltet.

Dekk deigen til med plast eller legg hele deigen i en plastpose og sett den i kjøleskapet i minimum 60 minutter.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevl den så tynn som mulig, helst 1 millimeter.

Kjevl ut små sirkler av gangen eller skjær ut sirkler med diameter på15 cm.

Stek lefsene gylne på begge sider på en varm takke eller du kan bruke en tørr og varm stekepanne.

Legg de ferdigstekte tortillaene i et vått klede og deretter i en tett pose. Da vil de holde seg myke.

En gjeng matbloggere er blitt «5 om dagen ambassadører». Ta gjerne en titt på deres Taco tips for helgen:

http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/

htth://pepperkverna.blogspot.com/2010/11/los-bandidos-challenge-part-one.html

http://trineblogg.blogspot.com/

Og ikke glem alle grønnsakene: www.frukt.no

God helg!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del