Surdeigsbrød med emmer

  • Skrevet av Margit Vea
  • 22. april 2016

Foto: Thor Brødreskift

Jeg har holdt flere kurs hvor brødbaking har vært i fokus i det siste, og flere har spurt om jeg kan legge ut flere brødoppskrifter på bloggen.

I boken Brødskiva finner dere mange oppskrifter. Denne oppskriften er en justert oppskrift fra boken. Det går fint an å bake surdeigsbrød med kun emmer. Resultatet blir saftig brød med mye smak. Du må gjerne ha mer sammalt mel i deigen, og varier gjerne med finmalt og grovmalt emmer.

Gir 2 små brød

Steketemperatur: 180–200 °C

Steketid: 40–50 minutter

1 ss surdeig

5 dl kaldt vann

5 dl sammalt emmer

5 dl siktet emmer

1 ts salt

  1. 1 håndfull frø eller valnøtter
  2. mer mel

Slik gjør du:

Finn frem en stor plast- eller glassbolle. Rør surdeigen ut i vannet. Bland inn mel, salt og eventuelt frø eller nøtter. Rør alt godt sammen, bruk gjerne en god slikkepott. Ha i mer mel om du synes deigen virker veldig løs. Deigen skal være ganske fast, men også litt klissete.

For å få litt mer futt i deigen, kan du lage en liten startsdeig først av 2 dl av vannet og 2 dl av melet. La dette stå og godgjøre seg noen timer før du blander inn resten av ingrediensene.

Dekk til deigen med plastlokk, tallerken eller plastfolie. La den stå og heve i 8–12 timer.

Hell deigen over i brødformer dekket med bakepapir. En god slikkepott er fin å bruke. La brødene stå og heve enda et par timer (1–4 timer), til de er blitt luftige og fine. Du kan også forme brødene og la dem etterheve i hevekurver før du steker dem på brett eller i godt smurte brødformer. Deigen bør da være fastere.

Stek brødene på nederste rille til de er gylne og gjennomstekt. Hvis du vil ha en sprøere skorpe, kan du spraye litt vann i ovnen under stekingen eller bruke stekeovnens dampfunksjon. Lar du brødene avkjøles på rist, uten håndkle, blir de også sprøere.

Oppbevar brødet inni et kjøkkenhåndkle, da holder det seg best.

Tips: Brødet får en fin, sprø skorpe hvis du baker det i gryte med lokk. Sett en jerngryte eller keramisk gryte med lokk i varm ovn (250 °C) i 15 minutter. Ta ut gryta og hell deigen forsiktig i gryta. Sett på lokk før du setter gryta tilbake i ovnen. La brødet steke under lokk på 250 °C i 15 minutter. Ta av lokket og skru ned temperaturen til 180 °C. Stek videre i ca. 30–40 minutter, til brødet er gyllent. Vipp brødet ut av gryta og la det avkjøles på rist.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del