Sunn matglede i mors mage

  • Skrevet av Margit Vea
  • 2. desember 2010

Er du gravid og drømmer om at barnet deres skal bli en liten gourmé som kaster seg over sursild og oliven før det kan gå, og som forlanger oppskjært grønt og frukt når det vil kose seg litt? Du kan gjøre ditt for at drømmen går i oppfyllelse.

Gode matvaner begynner allerede i mors mage. Det er allerede godt kjent at mødre som spiser en bestemt type råvare når de er gravide, kan påvirke barnet til å like samme matvaren. Babyer liker ofte maten som mor spiste under svangerskapet.

For første gang har forskere fra USA og Israel kartlagt hvordan luktopplevelser i livmoren rent fyisk påvirker fosterets hjerne. Forsøkene er gjort med mus, men de mener resultatene ville vært de samme på mennesker. Når forskerne forte musemammaene med mat som var tilsatt smak, vokste nervebundtene i hjernens luktsenter hos museforstrene. Forskerne mener derfor at de nyfødte musene får en luktesans som er preget av luktene de fikk gjennom fostervannet. Ungene vil derfor velge mat som har samme smak som mødrene spiste under svangerskapet. Den fysiske luktkodingen gir de nyfødte en smak for hva slags mat som er trygg å spise. Ved å bruke luktesansen vil musungene også kunne skille mellom trygge slektninger og fremmende mus. Både kroppslukten til mor og mors mat gir dufter i væsken som beskytter fosteret. (Kilde: forskning.no)

Skulle du være hekta på smågodt, sjokolade, chips og brus når du er gravid, kan tanken på et barn som stadig maser om å få godteri være stor nok motivasjon til å begrense inntaket. Du gjør et godt forarbeid for at barnet deres vil like grønt og frukt og få sunn matglede hvis du selv har matglede og koser deg med sunn mat når du bærer barnet i magen din. Og far gjør et godt forarbeid om han serverer mor fristende og fargerike retter med mye grønnsaker og frukt. Dere er forbilder for barnet allerede før det er født!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del