Stygge karakteristikker i den offentlige debatt

  • Skrevet av Margit Vea
  • 31. januar 2021

NRK omtalte nylig en ny undersøkelse som viser at halvparten av dagens ungdommer opplever å få negative reaksjoner når de sier hva de mener. Forunderlig? Egentlig ikke, for det finnes nok av voksne «forbilder» som idioterklærer sine meningsmotstandere, for eksempel Leif Tore Lindø i artikkelen han hadde på trykk i Aftenbladets 24. Januar; Er de ko-ko disse folkene, eller er det mulig å forstå skepsisen mot en av historiens største fremskritt?

Grunnet korona er jeg i en periode vikar i barneskolen. I skolen jobbes det hardt for å få elevene til å lytte og vise respekt for hverandre. Denne artikkelen fikk meg til å tenke på bøllen i klassen, mobberen. Senest denne uken diskuterte lærerne på skolen viktigheten av å også verne mobberen, – de sliter ofte med å takle livet selv.

I følge Dagbladet sier 4 av 10 at de ikke ønsker å delta i eksperimentet. De fleste er verken sjarlataner, kjeltringer, kvakksalvere eller lurendreiere, – mange har lang utdannelse, arbeider i helsevesenet, er sykepleiere, leger m.m. Det er kritisk tenkende mennesker som er opptatt av helse, og mennesker som ønsker å ta ansvar for egen helse, som studerer og følger med på forskningen (leser annet enn pressemeldinger), tror sunt kosthold, fysisk aktivitet, sosial omgang med andre, stressmestring, nok søvn m.m. fremmer helse og velfungerende immunforsvar. Noen av de vaksinetroende 60% av befolkningen tror sterkt på budskapet fra legemiddelindustrien og myndighetene. De mener de er objektive og har funnet det rette svaret. Flere av dem mener det er idioti å snakke om immunforsvar, at det påvirkes av kosthold, fysisk aktivitet, stress og traumer (som hele verden opplever nå).

I det siste har det vært det vært en god del skriverier og debatt om temaet krenking, krenkelseshysteriet, – så mange som stadig føler seg krenket. Mon vaksinetro mennesker føler seg krenket, siden de angriper andre meningsfeller på denne måten? Det er legitimt, og tidvis populært innen visse kretser, å krenke dem som stiller kritiske spørsmål om vaksiner, om koronavaksinen/eksperimentet. Det holder å si at du ikke vil ta vaksinen. De 6 som vil ta vaksinen kan altså med stolthet krenke de 4 som velger å avstå. 40 % av befolkningen kan krenkes for meninger 60 % av befolkningen mener er feil, og derfor skal de 60 % bestemme over 40% av befolkningens kropper, for de 40% utsetter de 60 % for fare, i følge Erna Solberg. Det tas ikke med i betraktningen at vaksinen/eksperimentet ikke ser ut til å hindre smitte, at de som er med på eksperimentet kan bli smittet likevel (som skjedde i Gøteborg nylig), at dette er hastverk uten viten om potensielle langsiktige bivirkninger, at eldre sårbare dør av vaksinen osv. Det er vel tidlig å kalle dette for en av historiens største fremskritt?

Jeg har lest og studert forskning på mange ulike vaksiner i flere år nå, inkludert dette siste tilskuddet på vaksinetreet, koronavaksinen, som mange mener ikke er en vaksine. Vaksineforsker Christine Stabell Benn, har uttrykt til danske medier at hun går heller i fengsel enn å ta vaksinen. Jeg velger å lytte til henne og andre forskeres forskning og faktabaserte fremstillinger og argumenter, fremfor synsingen til en selvhøytidelig journalist som stempler meningsmotstandere som idioter og konspiratoriske. Jeg er, som forskeren, villig til å gå i fengsel fremfor å ta vaksinen.

Polarisering er en populær strategi for å tåkelegge og ødelegge for de som søker sannhet og kunnskap, for idealistene. Å legge ut stygge karakteristikker av de som mener noe annet enn en selv, bidrar til ytterligere polarisering. Vi trenger dialog, komme sammen, stille hverandre spørsmål, respektere og lytte på hva den andre har på hjerte. I denne saken er ikke Leif Tore Lindø min fiende. Jeg er enig med Robert F. Kennedy, Jr. som sier blant annet dette: The enemy is Big Tech, Big Data, Big oil, Big Pharma, the medical cartel, the goverment totalitarian elements that are trying to oppress us, that are trying to rob us our liberties, ot democracy, of our freedom of thought, of our freedom of expression, of our freedom of assembly, and all of the freedoms that give dignity to humanity.

(Fienden er Big Tech, Big Data, Big Oil, Big Pharma, det medisinske kartellet, regjeringens totalitære system som undertrykker, som prøver å frarøve oss våre friheter, demokrati, vår tankefrihet, vår ytringsfrihet, vår frihet til å samles og alle friheter som gir menneskeheten verdighet).

«Det første bud er ganske lett. De som er flest har alltid rett.

Tenk alltid på hva folk vil si og ta den sterkestes parti.

Og tviler du så hold deg taus – til du ser hvem som får applaus.

Tenk nøye ut hva du bør mene. Det kan bli dyrt å stå alene».

Jens Bjørnebo

Likte du artikkelen? Ikke glem å del