Søppelmatepidemi

  • Skrevet av Margit Vea
  • 27. mars 2012

I nøden spiser fanden fluer. I tidsnøden spiser den moderne nordmann søppel.

Vi snakker om fedmeepidemi – jeg liker å kalle de søppelmatemidemi eller ferdigmatepidemi. Hadde det ikke vær for all søppelmaten, så hadde ikke overvekt- og fedmeproblemet vært så omfattende. Dårlig kosthold er den største bidragsyteren til de altfor mange kiloene norges befolkning etterhvert må slite med. I tillegg til overflødige kilo, er det flere andre plager søppelmaten påfører oss. Feilernæring, intoleranser, allergier, kreft, diabetes, hjerte-karsykdommer og andre livsstilssykdommer. Stadig flere barn blir diagnostitisert (blant annet ADHD), har konsentrasjonsvansker, psykiske problemer m.m. I dagens samfunn har barn og unge har for mange usunne valg. Søppelmaten er et eksperiment med helsen til vår neste generasjon.

Alle barn skal ha rett til god mat som gir dem god helse og spennende smaksopplvelser.I dag burde dette vært en paragraf i FNs barnekonvensjon! For maten mange ser på som barnevennlig, er ofte den verste. Farseprodukter og pålegg fulle av unødige e-stoffer (fargestoffer, aromastoffer og smaksforsterkere), dårlig fett, sukker og andre karbohydrater av ymse kvalitet. Det være pølser, kyllingnuggest, nugatti, nudler, taco, enkelte leverposteier, posesupper, posemat generelt, søt drikke med kakaosmak, oboy, brus osv. Listen er desverre lang som et vondt år.

Årsakene til denne feilprioriteringen er mange og komplekse. Men jeg har lyst til å stille spørsmålet om vi har ofret vår og barnas helse på materialismens og likestillingens alter? Ordet «kjøkkenbenk» var nærmest et skjellsord på 80-90 tallet . Vi, kvinnene, skulle bruke tiden på noe mer fornuftig. Matkunnskapen ble ikke videreført til neste generesjon og matfaget ble nedprioritert i skole og utdannelsenssektor. Vi begynte å snakke om næringsstoffer i stedet for mat. I dag står det dårlig til med matvarekunnskapen og ferdighetene innen matlaging er svært dårlige. Er mat lavstatus også i dag? Hvorfor er det liten søknad på matfagene i den videregående skole? Hele samfunnet må behandles. Vi trenger en matrevolusjon!

– Barnehagene må forbedre menyene sine

– Skolen må innføre sunn skolelunsj til alle

– Søppelmaten må fjernes fra idretten

– Matbutikkene må promotere skikkelig mat

– Både små og store kan med fordel lære å lage mer mat fra grunnen av.

Det er lettere å spise seg til god helse, enn å betale seg til det.

Ps: Aftenpostens magasin INNSIKT har moderne matvaner som hovedtema i siste nummer. Løp og kjøp!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del