Spis alsidig – vitaminpiller er ikke løsningen

  • Skrevet av Margit Vea
  • 23. mars 2012

Betakaroten får barnet fra ei gulrot!

(foto: Grethe Nygaard)

Det er og vil alltid være best for både små og store å få vitaminene vi trenger via naturlige råvarer. En ny dansk studie viser at risikoen for å lide en pluselig død øker om man spiser vitaminpiller med antioksidanter i form av vitamin A, E og betakaroten. De fraråder friske mennesker som spiser alldisig å ta dem (Vitenskap.dkog forskning.no).

Vitamintabletter som ser ut som sukkertøy frister barn til å spise dem, og gir et signal til foreldre om at det å gi vitaminpiller til barn er helt i orden. Mange foreldre gir barna vitaminpiller i frykt for at de ikke får i seg nok vitaminer via naturlige råvarer. Men pillene erstatter ikke ekte mat, og det er viktig å oppmuntre barna til å får vitaminer og mineraler i seg på en naturlig måte, gjennom et variert kosthold og naturlig mat.

Flere av barnevitaminene, som Vitaminbjørner, er i tillegg søtet med det omdiskuterte søtstoffet Aspartam og andre søststoff (ta også en titt på hva som står på fluortablettboksen). På nettsiden til vitaminbjørneprodusenten advares foreldrene mot å gi hele doser av de ulike variantene, Grønnsaksbjørner og Vitaminbjørner, på samme dag.

Og hva med alle matvareproduktene som er tilsatt vitaminer? Betakaroten, som naturlig finnes i gulrot, tilsettes i alle mulige matvarer, blant annet margarin. Dessverre blir mange magre og fettfattige produkter, tilsatt fettløselige vitaminer som E, A og betakaroten. Når fettet fjernes fra råvaren, forsvinner også de gode vitaminene.

Fremfor å anbefale produkter tilsatt kunstig produserte vitaminer, bør helsemyndightene jobbe hardere for å fremme forbruket av naturlige råvarer. Når guttene mine en dag forlater barndomshjemmet håper jeg de har et variert kosthold i bagasjen og en tro på at gode råvarer er løsningen på en god helse.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del