Rullende juletapas

  • Skrevet av Margit Vea
  • 19. desember 2011

Denne førjulstiden har jeg med kreatiav utfoldelse gått løs på julelefsene til mor. Jeg har fylt de søte lefsene, som i utgangspunktet er tenkt å fylles med meierismør og melis, med salte smaker av ymse slag – deilige sauser, oster og julens pålegg. Det må nevnes at smørmangelen ikke er årsaken til at disse små rullende smaksbombene har vært min favoritt denne adventstiden – kun pur glede og nytelse.

Rullende juletapas et smakfullt avbrekk i julestria, som forrett til julematen eller som en del av et juletapasbord. Hjemmebakte lefser er best synes jeg, men dere kan også bruke vestlandslefse, tortilla eller potetlefser. Hvis barna synes sausene blir for spesielle, kan barna selv velge hva de skal ha på lefsene og dere kan smøre med milde kremoster, som philadelfiaost.

Mye er lov, og disse tre forslagene som jeg her kommer med, har falt i smak hos dem som har fått en munnfull. Disse oppskriftene sto også på trykk i julemarkedsavisa i Haugesund.

Foto: Margit Vea

– med grav- eller røkelaks

Hvis dere ikke har tid til å lage sennepsaus, kan dere bruke vanlig rømme i stedet, eller ost (snøfrisk eller philadelfiaost).

1 stor lefse (eller 2-3 små)

sennepsaus

100 g grav- eller røkelaks

litt finhakket rødløk

ev. kapers

Fukt lefsen og legg den i håndkle.

Smør over sennepssaus når lefsen er blitt myk. Fordel laksen utover lefsen og dryss over finhakket rødløk og kapers. Rull forsiktig sammen og skjær lefsen i ca. 1 ½ cm tykke skiver. Legg dem forsiktig på fat. Pynt med dill.

– med juleskinke og rødbetedipp

1 stor lefse (eller 2-3 små)

rødbetedipp

100 g juleskinke

fersk timian

Fukt lefsen og legg den i håndkle.

Smør over rødbetedipp når lefsen er blitt myk. Fordel skinke utover lefsen og dryss over timian. Rull forsiktig sammen og skjær lefsen i ca. 1 ½ cm tykke skiver. Legg dem forsiktig på fat. Pynt med fersk timian.

– med fenalår, ost og persillepesto

1 stor lefse (eller 2-3 små)

snøfrisk naturell (ev. philadelfiaost)

100 g fenalår

persille og valnøttpesto.

Fukt lefsen og legg den i håndkle.

Smør over snøfrisk når lefsen er blitt myk. Fordel fenalår utover lefsen og fordel pesto forsiktig over det hele. Rull forsiktig sammen og skjær lefsen i ca. 1 ½ cm tykke skiver. Legg dem på fat. Pynt med persille.

Rødbetedipp

Denne dippen har en søtlig smak. I rødbetsesongen kan dere skrelle og koke ferske rødbeter. Har dere ikke ferske, brukes hermetiserte rødbeter fra boks eller pose.

Koketid: ca. 45 minutter

450 g rødbeter

1 ½ dl rømme

1 ss sitronjuice

eventuelt 50 g hasselnøtter (ev. cachewnøtter)

Kok rødbetene møre og skrell dem.

Riv rødbetene på råkostjern og bland med rømme og sitronjuice til mosen er myk og uten klumper. Stek hasselnøttene forsiktig i en tørr panne til de er lyse brune. Finhakk nøttene og bland dem i til slutt.

Sennepssaus

Brukes til røkt, gravet eller rå laks. Smaker også godt til skinke.

2 dl creme fraiche

2 ss grov sennep

1 ts sukker

½ ts salt

hvit pepper

2 ts hvitvinseddik

2-3 ss fløte eller melk

1 dl dill, finhakket

Bland alt sammen.

Persille- og valnøttpesto

en håndfull valnøtter

1 stor bunt flatbladet persille

1 sjalotteløk (kan bruke hvitløk i stedet)

olivenolje

½ ts saft av sitron

salt og pepper

Brun valnøttene forsiktig i en stekepanne og avkjøl. Ha persillen og litt salt i en matprosessor og la den gå i noen sekunder. Tilsett nøtter, løk og olivenolje og kjør til pestoen er myk og fin. Tilsett mer olje hvis pestoen er for tørr. Hvis dere vil bruke denne pestoen som tilbehør til f.eks stekt kjøtt og fisk, kan dere ha i litt finrevet parmesan. Dette er ikke nødvendig i denne rullen.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del