Retreat for mennesker med diagnoser som long-covid, ME eller utmattelse

  • Skrevet av Margit Vea
  • 8. september 2022

Retreat for bedre tarmhelse og psyke

I samarbeid med psykoterapeut Eva Cudrio har jeg satt i gang en spleis  for å kunne gjennomføre en ukes retreat for mennesker med symptomer på long-covid, ME, en annen form for utmattelse eller store problemer med mage og tarm. Dette har vi lenge drømt om å få til, og håper at du vil støtte prosjektet som vi håper kan være til hjelp og lindring for mennesker som plages med kronisk sykdom. Alle pengene som samles inn skal gå til å støtte mennesker som vil ta ansvar for egen helse, og som trenger hjelp til å komme i gang. Dette er et prøveprosjekt. Om vi får positive resultater, så håper vi prosjektet kan inspirere både offentlige og private aktører til å støtte lignende tiltak fremover. 

Del gjerne link til spleisen i sosiale medier. 

Er du, eller kjenner du noen som er i målgruppen for prosjektet, som kunne hatt nytte av en ukes retreat hvor de forhåpentligvis finner årsaken til symptomene de sliter med samt får hjelp til å gjøre noe med det? Da kan dere sende en søknad og fortelle oss hvorfor dere ønsker å delta. Kontaktinfo og mer om opplegget på oppholdet kan du lese om lengre nede i denne posten.

Endret bakterieflora i tarmen skaper sykdom

Flere studier viser at endring av kosthold og forsøk på å restituere tarmen gir gode resultater. Forskere på rikshospitalet i Oslo, knytter i en norsk studie respiratorisk dysfunksjon etter covid-19 med endret bakterieflora i tarmen. Nyere studier tyder på at alvorlig SARS-CoV-2-infeksjon kan svekke tarm-blodbarrieren, det gir økt lekkasje av uheldige bakterier og toksiner som de produserer. Mennesker som sliter med utmattelse og ME har lignende symptomene. Med hjelp av kosthold, stressmestring og ev. tilskudd, helhetlig tilnærming, kan man bedre, og i flere tilfeller gjenopprette en sunn balansen i tarmfloraen.

Forskere vi har vært i kontakt med er enig i at kostholdsdiett som bidrar til å bygge opp floraen i tarmen burde vært et tilbud til disse pasientene, men sykehusene og forskerne har i dag verken ressurser eller kapasitet til å prioritere dette.

Det er bakgrunnen for at vi oppretter denne spleisen da vi ønsker å gjennomføre et retreat i naturskjønne omgivelser på Sandve, Karmøy, for i første omgang 6 mennesker som ønsker å prøve ut mat som medisin, lære hvordan lage denne maten, samt hvordan mestre stress i hverdagen.

 

Praktisk informasjon om prosjektet

Dato: 17-22 oktober. Om noen ønsker å delta senere, så setter vi opp lignende uke i november om interessen er stor nok.
  • Vi starter uken med kraftkur – for å rense tarmen og lege sårene i tarmen, samt dempe betennelser i kroppen generelt. Etterhvert utvider vi dietten med mer mat som ikke trigger betennelser, men bygger opp tarmfloraen. Deltakerne vil være med å lage maten til alle måltidene, samt lære hvordan maten påvirker mikrobiomet, tarmfloraen. Det blir daglige korte praktiske matkurs knyttet til måltidene, hvor deltakerne blant annet også vil lære å fermentere både drikke og grønnsaker. Deltakerne får tilgang til onlinekurs etter endt opphold.
  • Hver morgen vil Eva lede en rolig meditativ økt med noen enkle qigongøvelser og meditasjoner. Hun vil lære bort riktig pusteteknikk som hjelper kroppen å fjerne avfallsstoffer. Eva vil også snakke om stressmestring, og hvordan du kan møte og leve bedre med utfordringene helsen gir deg. Deltakerne får tilgang til en kursserie Eva har på nettsiden.
  • Alle deltakerne får tilbud om privat kostholdsveiledning med meg, og samtale med Eva.
  • For de som har energi, organiserer vi korte og noe lengre turer. Dere kan også ta dere ut på egen hånd, da det blir nok av fritid mellom måltid, kurs og hva vi ellers kommer til å finne på.

Innkvartering

Margit Vea har tre soverom, og en mindre stue hvor deltakerne kan trekke dere tilbake. Vi kommer også til å leie et ekstra hus rett over veien.

Kostnadene for en deltaker er satt til 12000,- kr.

Spleisen skal dekke utgifter for de som ikke har økonomisk mulighet til å betale alt eller deler av utgiftene. De som ønsker å delta i prosjektet sender en søknad og blir vurdert ut fra behov. Vi åpner for at deltakere kan betale hele beløpet, 12000,- kr selv, eller få dekket deler eller hele etter behov.

De som ønsker å delta i prosjektet, kan sende søknad til: margit@margitvea.no, eller ring for samtale med:
Margit: 48259233 eller
Eva: 99159658
Du kan lese mer om Margit Vea her.
Du kan lese mer om Eva Cudrio her.

Her er en presentasjon av forskning på tarmflora – long-covid, hvor probiotisk mat er blant behandlingsalternativene.

Her presenterer Dr. Been forskning/funn om sammenheng mellom tarmflora og Long-covid.

 

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del