En ny, grønn revolusjon

  • Skrevet av Margit Vea
  • 13. november 2017

Å lage mat med respekt for miljø, dyr og mennesker har vært og er en grunnleggende forutsetning for alt vi driver med i Margit Vea. Dette har vært viktig for meg siden jeg skrev min første babymatbok, «Hjemmelaget Spedbarnsmat» og holdt mine første babymatkurs.

Mitt engasjement for miljøet våknet under studietiden. Da, for tredve år siden, leste vi forskingsrapporter, artikler og bøker om befolkningsvekst, klimagasser, ozonlag, erosjon, tap av biologisk mangfold, forurensning m.m. Fremtiden så dyster ut. Verden kom til å gå under. Å få barn var ikke aktuelt.

Sangen Lillebjørn Nielsen skrev i 1973, «Barn av regnbuen», er likt av mange. Men ikke alle er klar over at «Barn av regnbuen» handler om å verne om miljølet, om at vi enda har en sjanse til å redde verden:

Noen tror det ikke nytter,
noen kaster tiden bort med prat,
noen tror visst vi kan leve
av plast og syntetisk mat…

Jeg var 7 år den gang Lillebjørn Nielsen skrev Barn av rengbuen. Altfor mange har i altfor mange år trodd vi kan leve av plast og syntestisk mat.

Resulatet er barn som får gammelmannssykdommer vi ikke hadde før. Barn som får plager med fordøyelse og immunforsvaret altfor tidlig i livet, får diagnoser som irritabel tarm og ulcerøs kolitt.

Vi gir barna plast og syntetisk mat som fratar dem god helse. Vi gir dem plast og syntetisk mat som resulterer i diagnoser som stempler dem resten av livet. Vi stjeler fra de unge. Vi stjeler deres helse og deres framtid.

Etter studietiden gikk tungsinnet så smått over. Jeg har fått tre flotte gutter. Nå er det deres og deres barns framtid som er drivkraften, ja alle våre barns og barnebarns framtid.

Bli med å gå i tog for en ny, grønn revolusjon.

22. og 23. november er vi med på arrangementet «Jordlivet – grunnlaget for våre liv».

I dialog med Dag Jørund Lønning skal vi snakke om hvorfor jord er viktig for helsen vår. Nøkkelen til å løse alle de store utfordringer mennesker og planeten nå står overfor kan vise seg å finnes i jorda.

I boken «Jordboka», skriver Dag Jørund om nye ideer og praksiser som kan endre både matproduksjon og menneskers forhold til naturen for all framtid. Slike tanker gir håp for framtiden.

Står vi overfor en ny, grønn revolusjon? Ligger løsningen på klimakrisa i molda (jorden)? Og hva med helsa di? Dette får vi kanskje svar på disse kveldene.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del