Nyttig litteratur om mat

  • Skrevet av Margit Vea
  • 1. september 2011

Det er noen bøker jeg gjerne vil løfte frem og anbefale for dere som er interessert i mat og godt kosthold.

Amerikaneren Michael Pollan er den forfatteren som står mitt hjerte nærmest. Boken In Defence of Food, er også kommet ut på norsk og har tittelen Til matens forsvar. Han beskriver hvordan det vi spiser ikke lenger er et produkt av naturen, men av vitenskapen og industrien. Mye av den industrifremstilte maten kommer i tillegg med et tvilsomt sunnhetsstempel. Når vi fjerner oss fra naturlige råvarer, blir vi stadig mer forvirret over hva vi faktisk bør spise. Dette mener Michael Pollan er vestens paradosk: Jo mer vi fokuserer på ernærin, jo mer usunt spiser vi. Boken er et angrep på moderne spisevaner og en hyllest til den maten våre bestemødre laget og serverte. Jeg tror min bestemor, hustellærereren av den gamle sorten, hadde sagt ja takk og amen til dette budskapet som kan oppsummeres i tre enkle regler:

– spis mat

– ikke for mye

– mest grønt

Trykk her for å bestille hos Bokkilden

Pollan har også skrevet en bok med enkle matregler, Food Rules, som ble en bestselger. Den finnes kun på engelsk. Forfatteren digiterte boken til sin mor. Jeg ble rørt da jeg leste hvorfor: «For my mother, who always knew butter was better for you than margarine». Professoren og journalisten fra The New York Times Magazinehar forstått det! Hans bok The Omnivore´s Dilemma, ble kåret til en av de ti beste bøkene av året av både New York Times og Washington Post. Du kan finne flere opplysninger om Michael Pollan og hans bøker her: http://michaelpollan.com/

Ekte Vare

Er du en bevisst konsument og ønsker en guide til hvilke matvarer du bør velge i butikken? Mats-Eric Nilsson bok Ekte vare, guiden til uforfalsket mat, er en guide til de mest reale produktene i butikken – også i kjedebutikker som Rimi, Rema og Kiwi. Boka gir en detaljert gjennomgang av 150 matvarer. Hvilke tilsetningsstoffer skal man se opp for? Hvilke merker kan man trygt spise? og hvor får man tak i de ekte varene om de ikke finness i den lokale dagligvarehandelen?

Trykk her for å bestille hos Bokkilden

Mats-Erik Nilsson skrev også bestselgeren Den hemmelige kokken. Han har vært nyhetsjournalist i 30 år og er redaksjonssjef og matskrivent i Svenska Dagbladet.

Mat-Erik Nilsson har blogg her: http://www.aktavara.org/

Likte du artikkelen? Ikke glem å del