Nestlé tror de revolusjonerer

  • Skrevet av Margit Vea
  • 8. januar 2010

Nestlé lanserte nylig et nytt produkt som, i følge dem selv, revolusjonerer og er unikt i sitt slag i Norge.

Det nye sortimentet, NaturNes, er barnemat som er dampkokt for å bevare smak og næring. De har også brukt enklere og mer naturlig oppskrifter.

Dampkokt barnemat med utgangspunkt i enkle og naturlige oppskrifter er ikke unikt for barn som er vokst opp på hjemmelaget barnemat. Foreldre har i alle år brukt enkle og naturlige oppskrifter og dampkokt barnematen for å bevare smak og næring.

Nesten naturlig

Det er ikke bare dampkokingen som er hemmeligheten bak deres nye revolusjonerende produkt, men også at hver naturlige råvare dampkokes separat. Dette er ingen hemmelighet for foreldre som har laget mat til babyene sine. Råvarene har ulik koketid. Derfor koker vi gulrøttene først før vi har i potetene og til slutt brokkolien. Er dette noe Nestlé ikke har lagt vekt på tidligere? Grønnsakene trenger ikke kokes separat. Vi koker dem sammen og tar vare på kokevannet!

Jo enklere jo bedre, er det nye budskapet til Nestlé. Den nye NaturNes- oppskriften inneholder få ingredienser, slik at barna våre på den måten kan oppdage nye smaker skritt for skritt. Nestlé innrømmer at det kan være lurt å ikke blande for mange råvarer sammen på en gang. ”Oppskriftene vil likevel alltid forbli enkle og rene, selv i sortimentet for de høyere trinnene”.

Dess enklere maten er, dess lettere er det å koke og mose den selv. Skulle det vise seg at barnet liker mange forskjellige smaker, kan vi tilsette nye råvarer når det måtte passe barnet, både krydder og urter.

670 personer for å sikre et balansert kosthold

Nestlé har spesialisert seg på å skape forestillinger om at det å lage mat til babyen er for komplisert for folk flest. Barnematgiganten kan forvisse småbarnsforeldrene om at det ligger 4 års forskning og utvikling ved Nestlé Research Centre (et av verdens største forskningssentre innenfor matsektoren like utenfor Lausanne i Sveits). Så mange som 670 personer arbeider med å vinne nye metoder for å gjøre kostholdet mer balansert. Forskerne deres har selvfølgelig fått hjelp fra ernæringsspesialister og barneleger! Hvor stor kunnskap har disse ekspertene i utgangspunktet? At potet og eple er god mat for en baby, vet de fleste. Oldemor og bestemor var selvskrevne barnemateksperter og klarte å lage babymos helt på egenhånd uten hjelp fra verken ernæringseksperter eller barneleger!

Minner om hjemmelaget

Nestlé er så pass frimodige at de henviser til en studie med 100 mødre som mente NaturNes gjør det enkelt å mate barnet. At mødrene mente produktet er bedre enn økologiske produktene som fins på markedet, kan så være. Men at denne industriproduserte barnematen også er sunnere enn den maten mødrene vanligvis gir barna sine, tviler jeg sterkt på, hvis da ikke mødrene vanligvis gir barna industrifremstilt barnemat.

Barnematprodusenten har funnet en perfekt balanse mellom fett, proteiner og karbohydrater slik at energiinnholdet er i samsvar med behovene til de ulike aldersgruppene. Fettsammensetningen er spesialtilpasset for barn. På emballasjen står det at produktet er tilsatt vegetabilske oljer, men det spesifiseres ikke hvilke oljer dette er snakk om. Det kan være så mangt. Nestlé har kastet seg på kostholdsanbefalinger og dagens ”mote” om at metta fett er usunt, og bruker kun ”vegetabilske” oljer i barnematen.

Ville bestemoren eller oldemoren din servert den fargerike mosen fra plastikkemballasjen? Ikke min! Nestlé påstår maten er laget med en stor porsjon omsorg…. Utsagn av denne typen er tullete. Nestlé lager ikke barnemat først og fremst av store porsjoner omsorg, men av kapitalistiske interesser.

Dette fantastiske nye produktet innholder flere naturlige smaker som minner om ”hjemmelaget mat”. Merk at det kun ”minner om”. Samme hvor fantastisk barnematen Nestlé, i følge dem selv, når den aldri opp til maten vi lager hjemme.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del