Mer mot til å stille spørsmål det neste tiåret

  • Skrevet av Margit Vea
  • 7. januar 2020

Ved å delta i diskusjoner, stille spørsmål og provosere, lærte jeg mye i 2019. Når jeg selv blir svar skyldig, samt sitter igjen med flere spørsmål enn svar etter en debatt, eller e-post korrespondanse, blir jeg trigget til å søke ny informasjon og viten.

 

Og mer viten har jeg fått i 2019, mye takket mennesker som har sendt meg massevis av tips til gode nettsider, forskningsartikler, blogger, instagramkontoer, You-Tube-Kanaler m.m. Mange har delt av sin kunnskap og hjulpet meg med å finne gode og spennende saker. Måtte jeg, ja vi alle, få enda mer mot til å stille viktige spørsmål i det neste tiåret.

På veg inn i 2020 sitter jeg og skriver på flere nye saker. Ren mat uten sprøytemidler og tilsetningsstoffer, økologi og helse har jeg alltid vært opptatt av, og skrevet mye om. Vi går nå inn i 2020 med økt bevissthet rundt økologisk og sprøytefri mat – det er fantastisk! Alle er nå klar over at sprøytemidler er svært skadelig for helsen vår. I høst kom Niels Christian Geelmuyden ut med boken Spermageddon, om forplantningsevnen som er i fritt fall.  Sprøytemidler reduserer også fertiliteten, og kosthold har stor betydning. Jeg kommer snart med en lengre sak om kosthold for gravide, og de som ønsker å bli gravide. Vi har tidligere hatt tilbud om kurs for gravide, noe vi også håper å få til i 2020.

Naturnært landbruk

Oljefondets store overskudd i 2019 blir av mange omtalt som en god nyhet. Verdien på fondet nådde 10000 milliarder kroner 25. oktober 2019, og tenk om noe av fondet ble brukt til å støtte norske bønder i å omlegge fra konvensjonell til økologisk landbruk, eller som professor Dag Jørund Lønning sier, naturnært landbruk med naturnær produksjon av mat til eget bruk eller som selges i nye salgskanaler? Lønning har de siste årene holdt foredrag over hele landet og professoren har opplevd en nærmest eksplosiv interessevekst for hvordan mennesker kan samarbeid med livet i jorda. Å lese bøkene hans gir både inspirasjon og fremtidshåp.

Tilsetningsstoffer verre enn antatt

Det kommer stadig ny forskning som bekrefter at tilsetningsstoffer, særlig syntetiske stoffer som tilsettes maten for å forandre utseende, smak og konsistens, ikke er bra for oss, for kroppens økosystem. Tilsetningsstoffer var et av temaene i kronikken jeg hadde i Aftenbladet i fjor sommer. Flere reaksjoner på kronikken i etterkant viser at mange er opptatt av hva vi tilfører kroppen, og noen sterke reaksjoner i media ble det også siden jeg kom inn på temaet vaksiner. Aftenposten fikk kritikk for å ha latt innlegget mitt komme på trykk. Jeg opplevde også massivt angrep av en gruppe mennesker som gjør hva de kan for å stanse og kvele enhver debatt om vaksinetrygghet. Noen spør seg sikkert hvorfor jeg engasjerer meg i temaet vaksinesikkerhet. I senere år har behovet for kostholdsveiledning i forbindelse med sykdom, spesielt autoimmune sykdommer, økt dramatisk. Flere forskere, for eksempel Chris Exley), Christopher A, Shaw og Yehuda Shoenfeld stiller spørsmålet om vaksiner kan være en medvirkende årsak til den dramatiske økningen av autoimmune sykdommer.

Negative fakta om vaksiner feies under teppe

Forskere ser det er en grunn til å stille spørsmål om vaksiners effekt og påvirkning på helsen. I følge klinisk professor Christine Stabell Benn fra Syddansk Universitet i Danmark, er emnet vaksinetrygghet så ømfintlig, at mange helsemyndigheter, herunder WHO (verdens helseorganisasjon), velger å vende døve ører til sannheter de lenge har vært klar over. Ingen vaksiner er blitt undersøkt for uspesifikke virkninger på den generelle helsen. Vi kan ikke påstå at vaksiner er trygge og effektive når de ikke har forsket og sammenlignet generell helse hos vaksinerte og uvaksinerte. Noen vaksiner kan, i følge Stabell Benn, øke den generelle dødelighet, særlig blant jenter. At dette feies under teppe, er uforståelig og svært uetisk, og gjør det enda mer legitimt til å stille flere spørsmål.

Dette året har jeg møtt jenter som har mistet mange år av ungdomstiden sin på grunn av sykdom, fått diagnoser som ME og POTS. Jentene er overbevist om at det er bivirkninger av HPV-vaksinen, men de blir ikke trodd, og media unngår å skrive om dem. Jeg håper det i 2020 blir større rom for å stille spørsmål om vanskelige tema, samt at media i større grad er villige til å gå i dybden på tabubelagte tema, samt belyse dem fra flere sider. Den største trussel mot folkehelsen er ikke å stille kritiske spørsmål om vaksinesikkerhet, men manglende evne til å anerkjenne de potensielt skadelige effektene av vaksinasjon.

Våge å ta ansvar for egen helse

En av bøkene jeg leste med interesse i 2019 var How to raise a healthy child, in spite of your doctor, av Robert S. Mendelsohn. Boken kom ut så tidlig som i 1984. Hadde jeg hatt boken, lest den før jeg selv fikk barn, så hadde jeg gjort mye annerledes. Jeg hadde fått svar på mange spørsmål, blitt tryggere på meg selv som mor, samt fått større mot til å ta de valgene jeg følte var riktige. Boken er like aktuell i dag som da den var ny, og jeg anbefaler den gjerne til nybakte foreldre. Det er mye kunnskap og informasjon som holde skjult for oss. For meg er det derfor viktig å spre informasjon som kan bidra til at vi kan ta informerte valg, samt at vi våger ta mer ansvar for egen helse.

Myndighetene sier de ønsker å styrke det helsefremmende arbeidet, gjøre mennesker i stand til å ta mer ansvar for egen helse. I dag opplever jeg dessverre at helsevesenet med over- og feilmedisinering, samt overflødig vaksinering gjør mennesker i dårligere stand til å ta ansvar for egen helse. Mennesker som sliter med helsen, eller som har barn med ulike utfordringer, får ikke hjelp og veiledning de trenger, for eksempel kostholdsveiledning.

Kosthold, kosttilskudd og naturmedisin

Jeg har stor tro på behandling som tar utgangspunkt i næringstett mat, mat som demper betennelser og hjelper kroppen til å rense og lege seg selv, samt kosttilskudd og naturmedisin, som blant annet CBD-olje. I løpet av det siste året har jeg oppholdt meg store deler av året på Tenerife og fått muligheten til å sette med inn i CBD- olje, medisinsk cannabis. Dette kommer jeg til å skrive mer om i år.  Jeg har et samarbeid med Elisabeth Bye, som fikk et nytt liv med CBD, og vi har opprettet en nettside hvor vi fremover kommer til å legge ut informasjon om CBD-olje.
Jeg kjenner godt til veiledningen som tilbys av blant annet funksjonell medisin. Det er svært gledelig at det nå åpnes et nytt funksjonell medisinsk senter i Trondheim. Jeg håper vi kan få til noe lignende på Vestlandet der jeg bor, Stavanger/ Haugesund/Karmøy. I mellomtiden prøver jeg, samt andre kursholdere i Margit Vea, å tilby veiledning og kurs i hvordan du kan styrke ditt immunforsvar, ta vare på mikrohagen i magen din.

Raushet fremfor fordømmelse

Da Ari Behn døde i romjulen, ble det skrevet og delt mange artikler om selvmord og mental helse. Ari Behn måtte tåle mye negativ kritikk og omtale om seg selv, sin person, og prinsesse Martha Louise som han var gift med i mange år. Media har ofte en tendens til å blåse opp små detaljer og forvrenger sannheten, noe jeg selv har erfart mange ganger. I høst kastet et samlet mediekorps seg over prinsessens nye kjæreste, Sjaman Durek, som skulle gi ut en selvhjelpsbok på Cappelen forlag. Mange mente mye, Cappelen trakk utgivelsen, men om du har lyst til å lese boken, noe jeg tviler alle kritikerne gjorde, så blir den nå gitt ut på Lille Måne forlag. Jeg har ikke lest boken, men delte et blogginnlegg av kokkejævel på facebooksiden min, hvor han skriver om latterliggjøring: Vi har heldigvis fått en ny kjæreste å latterliggjøre. Latterliggjøring er kanskje den aller verste formen for mobbing vi har.

Jeg håper vi i 2020 får større mot til å gå inn i det som er ukjent og litt skummelt med åpent sinn og ønske om å forsøke å forstå andres budskap fremfor å fordømme.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del