Mat og helse får større plass i rammeplanen for barnehager

  • Skrevet av Margit Vea
  • 8. september 2017

Mat er et fantastisk pedagogisk verktøy. Matlagingen kan gjøres som en del av et pedagogisk opplegg, der flere mål i rammeplanen blir ivaretatt.

For barna i barnehagen er matlaging en felles aktivitet som gir positive opplevelser. Det er derfor med glede vi ser at mat og helse nå prioriteres i i den nye rammeplanen for barnehager! Dette har vi ventet på.

Når barna tar del i matlagingen kan vi snakke om hvordan maten har kommet seg til tallerken, vi kan se på grønnsaken eller frukten, kjøttstykket eller fisken og undre oss over hvilken fasong den har, hvilken smak den har, hvilken farge og konsistens den har.

Barna kan lære seg hvilke bokstaver som brukes for å skrive navnet på matvaren, vi kan smake på den og se om den smaker ulikt avhengig av hvordan den er tilberedt. Vi i Margit Vea AS ønsker å kunne bidra med vår kunnskap, erfaring og engasjement rundt mat som pedagogisk verktøy.

Vårt fokus er naturlige og rene råvarer, hvordan få maten til å både smake godt og gjøre godt, bygge sterke kropper og styrke immunforsvaret og gi de minste en god start.

Bildetekst

For oss i Margit Vea er det viktig at maten skal smake godt og være god for både kropp og sjel. Dette er noe vi også ønsker å lære barna våre i tidlig alder. Når barn lærer, vet hvordan maten påvirker dem, bidrar det til at de er i bedre stand til å ta gode valg senere i livet. Maten skal også være næringsrik og variert, tallerken skal være fargerik og være like spennende for synssansen som smakssansen.

Vi kan også lære barna om hvilke matvarer vi kan høste selv i naturen, når de kan høstes og hvordan de kan brukes. Er de med å lage maten selv, kan vi lage maten fra grunnen uten juks og kjemiske sprøytemidler. Vi lar da barna våre få en innsikt i matens opprinnelse, hvordan produksjon av mat foregår; veien fra mat til måltid, som det står i rammeplanen.

Det er kjekt når måltidet blir et samlingspunkt og bidrar til ekte måltidsglede, deltakelse, gode samtaler og en følelse av fellesskap hos barna.

Jeg ble varm om hjerte da jeg for noen dager siden fortalte barna mine på 2 og 5 år at vi skulle ha fiskepinner til middag. Da kom det kjapt fra 5-åringen i baksetet: -Jeg kan lage middagen mamma. Gutten lagde hjemmelagde fiskepinner til oss alle sammen.

Maten går som oftest ned på høykant når 5-åringen er med å lage den!

Våger dere å velge det beste? Vi viser dere hvordan!

Vi tilbyr inspirasjonsforedrag, matlagingskurs og matlagingskurs for barna i barnehagen. Tema vi dekker inn på foredragene våre (kan tilpasses og justeres etter ønske):

  • Korn, grøt, frokostblandinger og hvordan bake saftige brød på en enkel måte
  • Grønnsaker og dipper, enkle pålegg og salater ut fra sesongens råvarer
  • Enkle middager: kraft, suppe og fisk
  • Forslag til dessert og pålegg

Vi serverer smaksprøver på maten vi lager og berører også tema som god tarmhelse, allergier og intoleranser. Vi kan også sy sammen egne opplegg, som for eksempel mat på tur. Det blir satt av god tid til spørsmål.

Vi har gode tilbakemeldinger fra de barnehagene vi har holdt foredrag i, vi har også god erfaring med å jobbe med barn og få de med i matlagingen.

Redusert sykefravær, roligere barn og mindre kresne barn er bare noen av de positive endringene vi ser. Er du mer interessert i å høre hva vi kan tilby, så ta gjerne kontakt! Vi kan skreddersy et opplegg som passer din barnehage/ skole og deres økonomi.

Tilbakemelding

I kommunen vår jobber vi aktivt med å være helsefremmende barnehager hvor kostholdet er en stor del av dette. Vi inviterte Margit Vea til å holde kurs for alle barnehageansatte på bakgrunn av det engasjementet hun viser for ekte og ærlig mat. Alle kursene var fantastisk inspirerende. Margit har en utrolig evne til å formidle, hun har mye kunnskap og hun lager deilig mat som faktisk ikke tar så lang tid å lage eller er for komplisert. Vi fikk gode tips til mat, men også så mye kunnskap om mat og råvarer og hvordan man enkelt bruker matlaging som pedagogisk verktøy Jeg har fått mange tilbakemeldinger på kurset og alle er positive!

Marianne V. Grøttheim, folkehelsekoordinator Sømna kommune

Likte du artikkelen? Ikke glem å del