Lørdagsgodt

  • Skrevet av Margit Vea
  • 17. oktober 2011

Familien har vært på utenlandstur i høstferien, og guttene ville gjerne handle litt godteri på taxfreebutikken på veg hjem. Når mamma og pappa kjøper et par esker med Anthon Berg sjokolade, måtte vel de få lov til å kjøpe en boks? Enden på visa ble at guttene vandret lykkelige ut av butikken med hele 500 gram sjokolade hver! Dette skal holde en stund fremover, og her skal det deles med venner, tenkte jeg!

Vel hjemme leser jeg en sak på FBI, NRKat det er vanlig at barn får mellom 200 til 500 gram sjokolade lørdagsgodt. Vi har i mange år klart å unngå maset om lørdagsgodt her i familien. Flere år i utlandet er sikkert noe av grunnen. For tradisjonen med lørdagsgodt praktiseres ikke i alle land. Noe jeg mener er like greit. For er det så lurt å gi barna store poser med godteri hver eneste lørdag? Størrelsen på posene i butikkene har økt med årene, og det har også innholdet i godteriet, som nå er blitt det simpleste og billigste av søtt griseri med kunstig blandede kjemiske søt- og fargestoffer man kan gi de håpefulle små.

For store porsjoner med lørdagsgodt skaper usunne forvetninger og avhengighet. Jeg mener det er mye bedre, hyggeligere og mer helsevennlig å gi barna en liten sjokolade, et lite kakestykke eller dessert en gang i mellom.

Et kakestykke egner seg av flere grunner bedre som «lørdagsgodt» enn det etterhvert så «tradisjonelle» lørdagsgodteriet. Vi kan sammenligne sukkerinnholdet i en stor melkesjokolade på 250 g med et stykke sjokoladekake. 250 g melkesjokolade gir 130 g sukker. Drikker barnet en halv liter brus i tillegg, kan man plusse på 53 gram sukker. Hvor mye sjokoladekake kan man ikke lage av 180 gram (2 1/2 dl) sukker? Et kakestykke har ikke den samme innvirkning på blodsukkeret, siden barna samtidig får i seg fett og proteiner. I tillegg unngår vi unødvendige tilsetningsstoffer og har det koselig og sosialt mens vi baker!

Brownies

» Mamma, kan Ole få ligge hos oss? Kan vi få lage brownies?

Jovisst kan de få bake brownies, kaken med desidert mest sukker, hele 4 dl! Av denne oppskriften blir det 24 gode browniestykker som hver vil inneholde 14 g sukker, det vil si 1/4 sukker av det som er i en halvliter brus. For å spe på litt sunnhet og god smak, putter vi litt nøtter i kaken.

Brownies

Disse browniene smaker best i verden om du bruker ren kakao (som ikke er tilsatt andre ingredienser), helst mørk.

Steiketemperatur: 175 grader

Steiketid: ca. 30 minutter

250 g smør

4dl rørsukker

4 egg

8 ss kakao (gjerne råkakao)

1 ts vaniljesukker (hjemmelaga om du har)

3dl hvetemel

2 dl finhakkede/malte nøtter (eks. mandler og valnøtter)

ev. 1/2 – 1 plate kokesjokolade på toppen

Slik gjør dere:

Sett ovnen på 175 grader. Rør smør og sukker lyst og kremaktig. Bland sammen kakao, hvetemel vaniljesukker.

Knus et og et egg for seg i egen liten bolle før du rører inn egg og melblandingen i røra. Mal opp nøttene og hakk eventuelt opp kokesjokolade og rør det inn i røren til slutt.

Smør en langpanne (rundt 20×30 cm) eller dekk den til med bakepapir.

Stek kaken ved 175 grader til den er fast, ca. 30 minutter. Stikk en pinne gjennom for å se om den er stekt. Brownies skal ikke stekes for mye, så det gjør ingen ting om den er litt myk inni. Skjær kaken i små firkanter når den er blitt kald.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del