Kjeks, – en liten håndfull søtt

  • Skrevet av Margit Vea
  • 4. november 2011

Kjeks er en liten håndfull søtt, barnevennlig og godt. Industriprodusert kjeks inneholder som regel mange kunstige tilsetningsstoffer, mens hjemmelaget ikke trenger å inneholde annet enn naturlige råvarer. I tillegg brukes vanligvis palmeolje som fettilsetning i industrikjeks, da det er billig og holdbart. Palmeolje unngår dere når dere gjør det selv, og dessuten får dere også mer kontroll på hvor mye sukker det er i kjeksen.

Å lage kjeks er en overkommelig aktivitet for utålmodige barn og voksne. Krydret banan- og havrekjeks krever inger kjøkkenmaskin, kun bolle og gaffel!

Krydret banan- og havrekjeks

(ca. 45 stk)

Steketemperatur: 180 grader

Fyll opp krydderhyllen, og lag en porsjon med saftige banan- og havrekjeks. Det gjør ingen ting om du mangler et krydder eller to.

100 g smelta smør

2 dl havregryn

2 dl brunt sukker

2 ½ dl hvetemel

1 dl kokos

1 ts bakepulver

1 natron

1 ts kanel

1 ts kardemomme

1 ts nellik

2 ts ingefær

1 ts muskat

2 bananer

(ev. ½ dl hakket mørk sjokolade)

Slik gjør dere:Sett ovnen på 180 grader.

Smelt smøret og avkjøl. Bland alt det tørre. Mos bananene med gaffel for seg før du blander alle ingrediensene sammen. Fyll på med mer havregryn om deigen virker løs, deigen skal ikke «flyte» ut (kommer litt an på hvor store bananer dere bruker).

Legg 1 ss med deig på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek kjeksen midt i ovnen i 10 – 15 minutter til de er gjennomstekt. Kjeksen kan gjerne stå og avkjøle seg litt på stekebrettet før dere legger dem på rist. Når dere legger dem i boksen, kan det være lurt å ha et matpapir mellom lagene da kjeksen kan bli litt myk.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del