Junkfood i storefri

  • Skrevet av Margit Vea
  • 12. januar 2013

Skolekantinen stopper salg av nudler på grunn av tette vasker på toalettene – ikke fordi det er junk, søppel (kan sammenlignes med en loffskive dynket i palmeolje med et lag smaksforsterker på toppen).

I reportasjen ”Hekta på skolekebab”som ble sendt på TV Haugaland i helgen, fikk vi se elever fra Haraldsvang ungdomsskole fylle gatekjøkkenet på Solvang for å spise pizza, pommes frites, kebabrull og drikke brus til lunsj. Reportasjen er allerede delt over 760 ganger på facebook, og det ikke bare av elever som synes det er stas å komme på Tv. Reportasjen deles til skrekk og advarsel, og som en påminnelse om at vi har en gedigen utfordring i forhold til hva barn og unge spiser i løpet av skoledagen.

Reportasjen viser at flere av ungdommene bruker mellom 100 og 200 kroner hver dag. Noen spanderer på andre, andre låner penger og det er naturlig nok dem som også ”stjeler” noen kroner hjemme for å kunne dele en pizza med kompisene. Det er bekymringsfyllt at skolene tillater og ”legger til rette” for at ungdomsskoleelever får, som det som på engelsk, søppelmat til lunsj. Det er ansvarsløshet og grenseløs omsorg. Det er ikke kebabselgeren sin feil, selv om han kan utfordres til å lage dressingen fra grunnen av, tilby flere grønnsaker i kebaben samt sette opp prisen igjen på frityrmaten. Her er det svikt i alle ledd; kommunen, skolen og foreldre. Reportasjen bør gi oss alle en harsk smak av næringsfattig frityr i munnen.

Det beste for barn og unge i Haugesund kommune og resten av landet, hadde vært tilbud om en god, varm og smakfull skolelunsj, helst gratis, gjerne tilberedt med elevers deltagelse, som igjen vil gi viktig læring i tillegg til næring. Dessverre ser det ikke ut til at politikerne prioriterer dette, så mens vi venter på gratis skolelunsj, bør andre tiltak iverksettes. Å forby elevene å gå ut av skolens område i skoletiden, koster ingen ting annet enn at skolen selv bør bedre tilbudet de har i skolens kantiner – for kantiner finnes, også på Haraldsvang. Jeg har en mistanke om at kommunens skolekantiner har et stort forbedringspotensial, og mye av det som tilbys i dag kan vel knapt kalles mat: nudler (First price – billig i innkjøp og gir godt overskudd i kassen), pizzaboller oppvarmet fra en eller annen lokalforetning og produsert et helt annet sted (er det kjøtt som ligger i sirkel i den søte hvetebollen, eller hva er det mon tro?), ristet loff med skinke og ost, pianoyoghurter og andre søte yoghurter og drikke osv… Spiser foreldrene dette til lunsj? Sannsynligvis ikke, for kantiner for voksne har blitt bedre med årene.

Vi lar ungdommen få eksperimentere med helsen. Forskning viser at skoler som satser på felles aktivitet i friminuttene og felles skolemåltid med sunn og god mat, får bedre læringsmiljø med mindre mobbing og elevene oppnår bedre skoleresultater. Ungdommen synes det er trivelig å sitte sammen rundt et bord, spise, se hverandre inn i øynene, prate, dele måltidsopplevelse og oppleve samhold.

Vi vet at dårlig kosthold bidrar blant annet til overvekt, diabetes 2 og alle andre livstilssykdommer. Men det er også en sammenheng mellom dårlig kosthold og økt behov for spesialundervisning. Fortsetter ungdommen å spise søppelmat i skoletiden, vil behovet for spesialundervisning sannsynligvis øke i årene som kommer, spesialpedagoger og helsepersonell vil få nok å gjøre. Men jeg tror barn og unge ville fått et bedre liv om det ble brukt mer penger på skolemat enn til spesialundervisning.

”O du som metter liten fugl, velsign vår mat, o Gud!” synges fortsatt som bordvers i mange hjem her i distriktet. Dessverre tror jeg den allmektige hverken ville velsigne eller matet fuglene med den maten vi gir barn og unge i dag. Er det noe vi bør be den allmektige om i 2013, må det være at folkevalgte, skoleansatte og foreldre erkjenner problemet og tar grep slik at barn i Haugesund og i resten av landet får ordentlig mat både på skolen og hjemme.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del