Ingen chips – ingen sommer

  • Skrevet av Margit Vea
  • 6. juli 2011

Chips hører sommeren til. Slik er det bare. Et par salte chipsflak smaker faktisk ganske godt på varme sommerdager. Chips er til for å deles, og flakene må deles rettferdig! Underveis, på hjul, når vi er på besøk eller når vi har besøk, vi gjør som andre, kjøper den knasende kosen i butikken. Å stå over osende fettgryter på varme sommerkvelder frister ikke. Av og til steker vi tynne potetbåter i stekeovnen, fristende det også. Særlig når vi dypper dem i en god dipp, – aöli eller sursøt chilisaus med rømme!

Når vi så først går i butikken og leter blant fargerike, kreative og morsomme pakningene, er det greit å ha noen kjøreregler å gå etter. Potetchipstestene i ukebladsmagasiner og aviser vurderer som regel kun mengde og type fett og saltinnhold. Tilsetningsstoffene skrives det lite om. Dessverre er mye av chipsen tilsatt både smaksforsterkere, farge, konserveringsmidler og aromastoffer av ymse slag. Dess mer spennende smak, dess mer kjemikaliegørr er det i potetflakene. Vi går derfor for de enkleste variantene, chips av potetflak, olje og havsalt, enkelt og greit. Ikke all chips med salt er ”ren”. Det kan være lurt å lese nøye på emballasjen før dere legger posene på rullebåndet.

Av alle posene jeg har undersøkt og smakt, vil jeg anbefale Tyrells Lightly Sea Saltet. I tillegg til at den smaker godt, er innholdet av salt mye mindre enn mange av de andre sortene. Den er derfor et spesielt godt alternativ til de minste.

I skrivende stund går jeg inn på chips/potetgull produsentenes nettsider. På nettsiden til Sørlandschips er det lite fakta å hente. Siden kan lett forveksles med en spilleside for små barn. Tull og tøys. Lite konkret og informativ. Sørlandschips med salt kan gjerne ligge i kjøkkenskapet hos oss. Den er trygg, men inneholder litt mye salt.

Maarud potetgulls nettsider er noen hakk bedre. Jeg er likevel ikke sikker på om jeg kan stole på at ingrediensene er ”naturlige” som de påstår at de er i flere av posene. Potegull med salt er sikker, den ligger også i kjøkkenskapet.

KIMS chips har en god og informativ nettside. Der finner jeg presis informasjon om hva hver enkelt chipstype inneholder. KIMS potetchips med salt/havsalt, KIMS Naturchips med havsalt, Kims ChipsOhoi, bølgechips med havsalt, er rene og trygge produkter, men vær oppmerksom på saltinnholdet også her.

Har du en annen ”ren” chipsfavoritt? Del det!

Likte du artikkelen? Ikke glem å del