Hvorfor forskes det ikke mer på innholdet i skjeen?

  • Skrevet av Margit Vea
  • 13. februar 2012

TV2.noviste sist uke til en studie (gjengitt i mirror.co.uk) som sier at babyer som mates med skje foretrakk oftere søt mat og har større sjanse for å bli overvektige barn senere.

(Foto: Margit Vea)

Hvorfor foretrekker babyene søt mat? Barn som kun får industriprodusert mat, blir naturligvis oftest matet med skje. Industriproduserte grøter er mye søtere på smak enn dem man koker fra grunnen av. Jeg tror derfor barn som kun får industriprodusert mat får et større søtbehov enn de som får hjemmelaget. Å lage maten fra grunnen av, vil jeg påstå gjør det lettere å tilby barnet naturlig fingermat i tillegg.

Debatten om hva som er i skjeen mener jeg er viktigere en debatten om barnet får mat med skje eller ei.Om barnet mates med ferdigmat på glass og industriprodusert grøt eller får hjemmekokte råvarer, tror jeg har en større betydning for overvekt i barndommen og oppveksten, enn om barnet får mat med skje. Forfatterne av undersøkelsen mener barn som får velge fingermat, som brød, frukt og grønnsaker lærer seg å regulere mengden mat de spiser, og minsker dermed sjansen for å bli overvektige. I tillegg mener jeg at dette lærer barna til å spise ordentlig mat, rene råvareHvorfor forskes det ikke på innholdet i skjeen? Jeg vil oppfordre forskerne til å undersøke om det er forskjell på vekt, overvekt og generell helse hos barn som får hjemmelaget barnemat sammenlignet med de som er vokst opp på industriprodusert mat. I den norske mor og barn undersøkelsenblir foreldrene spurt om hvilken type mat babyen deres får. Tallmateriale ligger klart til å undersøkes, men desverre prioriteres ikke denne type forskning

Likte du artikkelen? Ikke glem å del