Hvordan leve med en ”mild” bivirkning

  • Skrevet av Margit Vea
  • 12. februar 2022

– Du tok andre dose selv om du fikk blødninger etter første dose?, spurte legen. Det hadde hun, hvorpå legen svarte: – Det var bra!

I følge fastlegen er trebarnsmoren (28 år), den ene av millionen som dessverre opplever å blø lenge. Så langt har det gått 8 måneder. Hun startet å blø i juni, dagen etter første dose, og hun blør fremdeles.
– Du vil alltid finne en på internett som mener å ha slik bivirkning, en ”huleboer”, sa han så, fastlegen.

På grunn av de kraftige blødninger allerede etter første dose, var hun skeptisk til å ta dose to. Den tidligere aktive trebarnsmoren møtte derfor ikke til innkallingen. Kommunen sendte da påminnelse på SMS og ringte henne på telefon og fikk til slutt overtalt henne til å ta andre stikket også.

– På vaksinesenteret ba jeg om å få prate med en lege eller en som kunne svare på spørsmålene jeg hadde om bivirkningene. Var det lurt av meg å ta andre dose i og med de kraftige blødningene jeg hadde hatt etter første dose?
Hun ble anbefalt å kontakte fastlegen.
– Men legekontoret klarer ikke svare på spørsmålene de heller, om det er trygt å ta injeksjonen. De påstår kun at dette er noe alle må gjøre. Så anbefaler de å ringe koronatelefonen.

Legevakten forsikret småbarnsmoren om at bivirkningen ville gå raskt over. Når bivirkningen derimot vedvarer opplever trebarnsmoren å ikke bli trodd og forstått, noe som tærer på psyken. Venner trodde henne da hun sa at hun fikk blødninger, men de gikk og vaksinerte seg likevel, var ikke redd for at det skulle ramme dem selv.

– Familien synes synd på meg, men jeg måtte ta stikkene for den store dugnaden, for å støtte felleskapet. Jeg har familiemedlemmer som er i risikogruppen og som er ekstra engstelige for å bli smittet av korona. Både familie og venner ville ikke være sammen med meg hvis jeg ikke tok injeksjonen. Samboer har ikke tatt noen doser etter det som skjedde med meg.

Småbarnsmoren snakket om mensen lenge før det ble tema i media.
– Hvorfor kunne ikke jeg, som hadde store blødninger, få fritak fra koronapass?
Hun har klart å gå på jobb, for det er noe hun prioriterer. Fra hun tok injeksjonen og frem til november, skiftet hun bind hver time.
– Det har avtatt noe, men jeg har vondt og sliter fremdeles med blødninger hver eneste dag.

Den ”milde” bivirkningen har ført til at den tidligere aktive småbarnsmoren, nå unngår fysiske anstrengelse.
– Vi er en aktiv familie som er mye på hytta, går på ski og går tur. Nå kan jeg ikke være i aktivitet sammen med de tre barna mine. Jeg har jeg lagt på meg 10 kg, akkurat som om det er bra for helsa? Dette går også utover sexlivet. Det er deprimerende for samboeren min. Det er ikke lett å leve med en person som er kronisk syk.
Alle følgene av bivirkningen, som av mange omtales som mild, har gjort trebarnsmoren deprimert og mindre sosial.

I forsøk på å begrense blødningene, tar hun medisiner som cyklokapron, og naproxen (medikament som reduserer hormoner som fremmer betennelser i kroppen), og sterk paracetamol for smerter.

– Jeg har høy smerteterskel og tåler mye sammenlignet med andre. På tross av de kraftige blødningene har jeg gått på jobb, forteller kvinnen som meldte bivirkningen selv.
I utgangspunktet var hun skeptisk.
– Eneste grunnen til at jeg tok injeksjonen, var at jeg ville reise. Skikkelig idiotisk! Men jeg trodde som alle andre at det ville gå bra.

Det er mulig å støtte arbeidet vi gjør, ved å vippse for blogginnlegg du setter pris på til Margit Vea Bedrift #131183. Takk for støtten!

 

 

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del