Hjemmelaget is – av naturlige råvarer

  • Skrevet av Margit Vea
  • 11. juli 2011

I frysebokser i matbutikker, kafeer og bensinstasjoner er det få eksempler på is som er laget av naturlige råvarer, med et akseptabelt innhold av bær og frukt. Den lille skriften på isemballasjene er dessverre ingen oppløftende lesning. Fine farger og fengende motiv sier lite om hva isen er laget av. Mange saftiser innholder kun sukker, vann og tilsetningsstoffer.

På forsommeren foretas årlig tester og kåringer av de isene som smaker best. Og hvis det er fokus på sunnhet, vurderes så og si kun kaloriene, noe som sannsynligvis er årsaken til at saftis som Joystick cola og Joystick jordbær kommer godt ut. Derimot er det lite fokus på hva den fargerike isen barna slurper i seg egentlig inneholder. Is med færrest kalorier trenger ikke være sunnest, og is med høyere kaloriinnhold og melkefett trenger ikke være de verste. Selv foretrekker jeg å gi barna fløteis med naturlige råvarer og få tilsetningsstoffer, enn is laget på frossent sukkervann, fargestoffer og aroma av ulikt slag.

I produksjonen av is brukes kunstig smak fremfor ekte vare. Isprodusentene sier de produserer den isen folket vil ha. Det er voksne og ikke barn som legger listen for hvilke produkter isprodusentene vil satse på, og hvilket valg vi til syvende og sist får i isboksen. Vil vi at barna våre skal kunne kjøpe is med bær og frukt fra naturen, eller ser vi helst at de skal fores med smakskjemikalier fra fabrikken?

Selv amatører med fem tommeltotter kan lage fruktis hjemme. I sommermånedene bruker vi bærene etter hvert som de modnes; jordbær, bringebær, blåbær, bjørnebær osv. Her en dag hadde vi kjøpt jordbær og laget hylleblomstsaft. Da ble det jordbæris med hylleblomst. Vær kreativ ut fra det dere har tilgjengelig. Rester av smoothies er også ypperlig å fryse, og barna elsker det.

Her er noen forslag til hva du kan blandet i fruktis:

Vannmelon og jordbær på pinne

½ dl vann

2 ss sukker

250 g hakket og skrelt vannmelon

80 g rensede jordbær

2 ts sitronsaft

Bland vann og sukker i en liten kjele. Varm det opp på svak varme inntil sukkeret er oppløst. La det koke uten lokk, rundt 2 minutter, til sirupen tykner. Avkjøl i en bolle. Bland kald sirup med vannmelon, jordbær og sitronsaft i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne.

Eple, sitron og mint på pinne

1 eple

1 ½ dl vann

2 ss sukker

2 ss sitronsaft

1 ss finhakket friske mynteblader

Skrell og skjær eplet i mindre biter. Kok vann, eple og sukker til sukkeret er oppløst. Avkjøl. Bland alle ingrediensene sammen og frys de i former.

Honning, banan og yoghurt på pinne

1 stor banan

1 dl yoghurt

½ ss honning

Mos banan med yoghurt og honning i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne.

Bærmix med yoghurt på pinne

1 dl bær

1 dl yoghurt

½ ss honning

Mos bærene med yoghurt og honning i en blender/hurtigmikser til blandingen er myk. Hell blandingen over i ispinneformer og la de ligge i fryseren til dagen etter eller til de er frosne.

Likte du artikkelen? Ikke glem å del