Hjemmelaget babygrøt

Hjemmelaget babygrøt har mange fordeler. Du vil kanskje oppleve at barnets mage blir mer medgjørlig slik at barnet får sove bedre.
Barnegrøtprodusentene har stor innflytelse i en periode hvor kostholdet til babyen din formes, og barnets egne preferanser møter tidlig industriens smaker. De fleste grøtene fra barnematindustrien gir ikke den tilfredsstillende variasjonen i smak og konsistens som barn trenger. Er du fremdeles i tvil om hvorvidt du skal lage babygrøten selv? Smak og sammenlign grøten du lager selv lager med den industrifremstilte, og du vil sikkert oppleve at den industrifremstilte smaker svært søtt. Tidlig erfaring med varierte smaker kan ha stor påvirkning på barnets matpreferanser senere i livet.
Berykta palmeolje i babygrøt
Råvarene i industriprodusert babygrøt har i mange tilfeller gjennomgått flere mekaniske prosesser, og de inneholder ikke det de i utgangspunktet gjorde. Fettet fra tørrmelken som tilsettes babygrøtene, er for eksempel fjernet. I stedet er grøten tilsatt vegetabilsk fett fra andre fettkilder. Tidligere, og kanskje fremdeles i noen produkter, inneholdt flere grøten den omdiskuterte palmeoljen.I en reportasjen om palmeolje i barnegrøt som ble sendt på FBI, NRK, for et par år siden, intervjuet de foreldre som reiste helt til Sverige for å handle grøt uten palmeolje, og det er det fremdeles mange som gjør. Det er ikke nødvendig, da det er fullt mulig å lage babygrøt av kornsortene som selges i vanlige dagligvarebutikker eller helsekostforetninger.
Fordeler ved hjemmelaget babygrøt:
- Du har større frihet til å velge det beste til både deg og barnet ditt.
- Hjemmelaget mat smaker best!
- Barnet blir vant til varierte smaker, at grøtene ser forskjellige ut og smaker
- forskjellig, at maten ikke har samme farge, smak og utseende hver dag.
- Du kan tilsette en råvare om gangen. I stedet for at barnet smaker på grøt som inneholder flere ingreidienser, kan du først lage grøt med kun vann, deretter ha i fett og andre smakstilsetninger etter hvert.
- Hjemmelaget grøt er grovere, gir bedre tyggemotstand og forebygger forstoppelse da den ikke er tilsatt jern.
- Grøten kan ha akkurat den konsistensen barnet trenger, og du kan lettere variere grovheten i grøten etter hvert som barnet kan spise grovere grøt. Det gir barnet mulighet til å utvikle sine tyggeferdigheter.
- Du kan unngå enkelte råvarer i grøten, som melk og/eller korn som inneholder gluten, helt i kortere eller lengre tid, hvis du vil undersøke om matvarene påvirker barnets søvn eller fordøyelse eller gjør barnet urolig.
- Du kan unngå helt å tilsette raffinerte produkter som raffinerte oljer og skummetmelkpulver i babymaten.
- Hjemmelaget grøt er mye rimeligere enn industrifremstilt, selv om råvarene av og til kan være dyre.
- Grøten trenger ikke smake så søtt og inneholde så mange enkle sukkerarter som den industriproduserte (noen grøtsorter innholder hele 25 % sukkerarter).
- Dere kan berike grøten med naturlige råvarer som inneholder mineraler, som jern, og vitaminer. Ved bruk av rene råvarer får barnet vitaminer og mineraler direkte fra kilden. Eggeplomme, kraft og aprikosmos er naturlig rik på jern og kan tilsettes grøt. Kjøpegrøt er tilsatt vitaminer og mineraler som er syntetisk produsert. Jern som er tilsatt grøt kan også virke stoppende.
Bli med i Margit Vea babymatklubb og gi barnet den beste starten på livet.
Grøtnasjonen Norge
Grøt har lange tradisjoner i Norge og er fortsatt den første maten vi tilbyr de små når de så smått begynner med fast føde.
Men ikke fortvil om barnet deres ikke liker grøt.
Millioner av babyer i hele verden har vokst seg sterke og sunne på næringsrike moser av grønnsaker, frukt og bær. Vi anbefaler alle som kommer på våre kurs å starte med grønnsaker og kjøtt fremfor korn.
Selv om dere unngår søte ferdiggrøt varianter som er beriket med jern og andre mineraler og vitaminer, trenger dere ikke være bekymret for om barnet får nok jern så lenge barnet også får grønnsaksmos og middag i tillegg til grøten.
Korn har et naturlig innhold av jern og dere kan smaksette grøten med jernrike frukt og bær. Mos av tørka aprikoser inneholder naturlig mye jern og er fin å søte grøten med.
Har du flere spørsmål om babygrøt? Da får du kanskje svar på noe du lurer på her.
Slik lager du grøt

Til de aller minste kan du i alle grøtoppskriftene tilsette morsmelk eller mild kraft for å øke jerninnholdet ytterligere. Om dere vil ha mye morsmelk i grøten, kan dere bruke mindre vann når dere koker. Da blir grøten tykkere og du kan tynne den ut med morsmelk etterpå. Bruk svak varme når dere koker grøt, så ikke grøten setter seg fast i bunnen av gryta.
De små foretrekker ofte bær eller fruktmos som søtningsmiddel i grøt, og det må de gjerne få. Bær og frukt inneholder masse vitaminer og mineraler.
Det er viktig å gi barnet grøter laget av kornsorter som inneholder gluten mens det ennå drikker morsmelk, for morsmelken beskytter. Start likevel med glutenfrie grøter først og fortsett med glutenholdige grøter senere.
Oppskrifter på hjemmelaget babygrøt
Oppskriftene gir 1-2 porsjoner grøt, hentet fra boken Babymat- det første året.
Den første hjemmelaget grøten kan lages av hirse, som inneholder naturlig mye jern. Bløtlegg melet natten over eller mer. Det øker tilgjengeligheten av jern og andre næringsstoffer, og gjør grøten lettere å fordøye.
Bland gjerne inn litt fett i grøten, økologisk smør, cocosa eller olje. Regelen er 1 ts fett per desiliter. I tillegg til å tilføre grøten gode fettstoffer som barnet trenger, får barnet også i seg vitaminer og mineraler.Senere, når barnet blir større (10 måneder), kan dere bruke fløte eller H-melk i grøten.
Hirsegrøt:
1/2 dl hirsemel (hirseflak kan også brukes)
2 dl væske
Kok opp mel og væske og rør godt underveis, ca 2–3 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Hilse inneholder naturlig mye jern. Inneholder ikke gluten.
Havregrøt
2−3 ss havremel (eller havregryn til større barn)
1–1,5 dl væske
Kok opp mel og væske og rør godt underveis, 3–5 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Kan kokes sammen med litt eple og noen dryss ceylonkanel, eller søtes med aprikosmos.
Bokhvetegrøt
2–3 ss bokhvetemel
1,5 dl væske
Kok opp mel og vann og rør godt underveis, 3–5 minutter. Inneholder ikke gluten.
Havre- og hirsegrøt
0,5 dl lettkokte havregryn
0,5 dl hirseflak
3 dl væske
Kok opp gryn, flak og væske under omrøring, 5 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Inneholder ikke gluten.
Bokhvete- og havregrøt
2 ss bokhvetemel
1 ss havremel
2 dl væske
Kok opp mel og væske og rør godt underveis, 3–5 minutter. Inneholder ikke gluten.
Grøt av sammalt enkorn, emmer, spelt eller hvete
4 ss sammalt mel
2 dl væske
Bland mel og væske og kok opp under omrøring, 6–7 minutter hvis kornet er bløtlagt på forhånd. Enkorn, emmer og spelt har en mildere form for gluten enn hvete. Økologisk korn inneholder mer næring.
Surgrøt
Surgrøt er super babymat og enkelt å lage hvis du baker surdeigsbrød og har surdeig tilgjengelig, se Denne melkesyregjærede grøten er lettere å fordøye enn ugjæret grøt, den smaker bedre og har en mer delikat konsistens. Den skal ikke stå og koke, og er derfor rask å lage. Surgrøt kan lages med ulike typer mel. Havre inneholder lite av ensymet fytase, mens rug har mye. Du får enda større utbytte av næringsstoffene fra havren om du blander 1 ss rug i grøten.
1 dl mel eller gryn (emmer, havre, spelt eller quinoa)
2 dl vann
1 ts surdeigsstarter
ca. 2 ss smør, olje eller kokosfett
1 ss frukt- eller bærmos
Bland mel, vann og surdeigsstarter. La grøtblandingen stå på kjøkkenbenken i ca. 12 timer. Ha grøten over i en kjele. Grøten blir ikke god om du lar den koke lenge, den skal bare kokes opp. Rør underveis. Tilsett smør, olje eller kokosfett, og ha i frukt- eller bærmos.
Jernrik mos av tørka aprikoser eller dadler
Tørka aprikoser og dadler inneholder i tillegg til jern mye A-vitamin. Mos av aprikoser og dadler er et næringsrikt søtningsmiddel til grøt.
- 250 g tørka aprikoser
- 1 ½ dl vann
Legg aprikosene eller dadlene i bløt i vannet i 8-10 timer og kok dem så på svak varme under lokk i 20 minutter (i bløtvannet). Mos aprikosene eller dadlene med potetmoser og press mosen gjennom en sil for å få bort seige hinner. Mosen blir ganske tykk og smaken kraftig. Du kan spe med mer vann, og servere den som lunken suppe.
For sultne grøtbarn
Dette er en hurtigmetode for å avkjøle grøten når den lille er utålmodig og sulten. Lag en porsjon fruktmos og frys den i isterningsposer. Når du har laget en porsjon grøt, putter du en isterning i grøten. Vips, så har grøten den rette temperatur og en deilig smak av frukt.
Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor dine egne erfaringer med hjemmelaget babygrøt 🙂