Helsebringende urter fra «hagen»

  • Skrevet av Margit Vea
  • 22. juli 2018

Ta deg en tur rundt huset, eller i nærmeste skogholt. Kanskje finner du helsebringende urter som kan nytes som te gjennom hele vinteren?

For litt siden hadde jeg besøk av Renate Lunde, gründer av Vossabia. Renate har mye kunnskap om urter i naturen, og hvilken nytteverdi de har. Vi tok oss en tur i «hagen» min her på Sandve og fant mye spennende. Her kan du se video fra turen vår. Lyden er ikke like god under hele opptaket, da det blåste godt denne dagen 🙂

Videoreportasje fra hageturen på Sandve

Her har dere noe  fakta om urtene vi fant, men dere finner mer informasjon på Urtekilden. 

Lag din egen wunderbaum, god lukt i bilen

Gulmaure

Gulmaure ble i gamle dager lagt rundt i huset for å spre god lukt. De puttet også gulmarue i madrassene mot små husdyr. Du kan koke te av frisk gulmaure ved å la blomstene trekke 10 minutter. Har du tørket gulmaure, kan du blande 2 toppede ts i 2 1/2 dl kokende vann. Urten smaker litt bittert og er mye brukt som urindrivende middel, og bruk mot plager som urinveisinfeksjoner, nyrestein, urin og blærekatarr.

Renate bruker Gulmaure i salvene sine også, da urten har en legende og sammentrekkende virkning og er derfor god til å behandle sår.

Parfyme rett fra naturen

Mjødurt

Mjødurt er en gavmild urt med mange bruksområder og ble med sin fantastiske aroma også brukt i huset for å spre god lukt – under høytider og besøk. Du kjenner den nydelige lukten fra urten når du går forbi, så mos noen blomster mellom fingrene eller på halsen og sniff inn den gode parfymeduften.

Unge blader kan plukkes i mai og juni og tørkes til te. Av blomstene kan du lage saft, gelé og is eller  tørke til te. Mjødurten blir kaldt nordens vanilje da den inneholder den eteriske oljen vanilin. Du kjenner kanskje lukten av vanilje når du drar inn lukten av den.

Mjødurt har mange medisinske egenskaper, inneholder flavonoider (antioksidanter) som har mange gode helsefordeler. Mjødurt inneholder også salisylater, blant annet salisylsyre som er forløperen til aspirin. Salisylsyre virker smertestillende, febernedsettende og hemmende på betennelsesreaksjoner. Denne flerårige planten inneholder også en god del akorbinsyre (vitamin C).

Det sies at Mjødurt hjelper mot fordøyelsesplager, revmatiske plager, luftveisinfeksjoner som forkjølelse med feber, influensa, bronkitt, hoste og urinveisinfeksjoner som blærekatarr og urinsyregikt. Den blir også kaldt en kvinneurt da den er god mot menstruasjonssmerter.

Urtekongen

Ryllik

Rylliken er kanskje ikke den du legger mest merke til, men når du ser nærmere på den ser du de mange flotte hvite eller rosa blomstene. Ryllik er skrevet om i gamle kinesiske skrifter og brukt som medisinplante i flere tusen år og inneholder blant annet garvesyre og eteriske oljer. Den er er bra for lever- og galleblærefunksjonen og hjelper mot irritert tarm og fordøyelsesplager som magesår, magekatarr, luft i magen, løs mage m.m. Urten er super for kvinner da den hjelper mot menstruasjonsplager, klimaterieplager som blant annet hetetokter. Ryllik kan også bruke mot revmatiske plager, er sårhelende (kan lindre hudplager), bra mot betennelser generelt og styrker immunforsvaret.  Renate lager uttrekk som hun bruker i Vossabia hudsalver. Ryllik er fin å kombinere med andre urter som rødkløver og geiterams, eller hylleblomst og peppermynte.

Legger du ryllik i sprit, så kan du senere blande noen dråper i vann som kan drikkes mot for eksempel fordøyelsesplager. På grunn av bitterstoffene ble ryllik i gamle dager mye brukt til å brygge øl.

Blader med livsenergi

Rynkerose

 

Før nypene er modne og klar for å plukkes, kan bladene plukkes og tørkes. Nyperoser gir livsenergi, er godt for huden, og Renate har dem derfor ofte i hudskrubber. Nyperoser er fin å kombinere i te med andre urter. Blomsterbladene holder seg godt i tørket tilstand. Etter plukking kan du legge bladene til tørk på et laken, og ha det i en papirpose. Plukk nyperoser om du ønsker godlukt i huset.

Urten som er god til alt, også fersk i salaten

Rødkløver

Rødkløver er som ryllik, – en universal urt. Den har mange fantastiske egenskaper. Er det brune blader på blomstene, så mister den sin kraf

t. Undersøk derfor blomsten før du plukker den. Rødkløver inneholder en del jern og K-vitamin, samt kumarin som sies å virke blodfortynnende. Urten skal hjelpe blodet med avgiftning, og blir derfor kaldt et medisinsk næringsmiddel. Som ryllik kan rødkløver hjelpe mot plager i overgangsalderen – en fin kvinneurt. Den brukes ofte mot hudplager, kan hjelpe mot luftveisplager og det sies også at den har svulsthemmende egenskaper og kan brukes som medisin mot kreft.

Har du rødkløver utenfor huset, kan du bruke den fersk i salater da den smaker både søtt og godt.

Te av rødkløver kan brukes brukes som en kur hvis du har kronisk forgiftninger, forstoppelse eller hudproblemer. Kald te kan drikkes når hetetoktene slår til. Til en kopp te bruker du  1-2 toppede spiseskjeer (4 gram) av tørkede blomster. La blomstene trekke i 10 minutter før du siler teen.

Blomsterhodene av rødkløver kan spises rå og nyplukket. De smaker litt søtt og er gode i blant annet salater.

Duftende og vakker

Hylleblomst

De fleste vet at vi kan lage fantastisk god saft av hylleblomst, men få er klar over at denne er god å ty til når man har feber, bihulebetennelser eller andre luftveisplager. Det er bare noe man kan brukes svarthyll til, for den kan både brukes utvortes og innvortes. Er du solbrent eller har andre hudplager, prøv svarthyll. Alle alle delene av treet kan brukes – denne dagen plukket vi blomstene.

Hylleblomst er urindrivende, brukes mot fordøyelsesplager, når man har influensa og er fin å blande sammen med andre urter som ryllik og mynte i te. Den er også fin å ha på tinktur, det vil si at du har urten på sprit og lar den stå en måned. Sil av og ha noen dråper i et glass med vann,  1 ts i følge Renate.

Her tørkes hylleblomster, ryllig og eplemynte til te.

 

Likte du artikkelen? Ikke glem å del