Barn hadde et godt kosthold på 60- tallet

  • Skrevet av Margit Vea
  • 14. september 2011

Kostholdet fra 60- tallet er det sunneste, skriver de på Aftenpostens nettsider i dag. Jeg er med andre ord heldig som vokste opp på variert kost og flere måltider daglig!

I følge norske forskere som har sett på sammenhengen mellom gener og kost, må vi få like mye energi fra fett, protein og karbohydrater for å holde oss friske. Det er med andre ord ikke lurt å fjerne fettet hvis vi skal begrense risikoen for de vanligste sykdommene i vårt samfunn idag. Merkelig nok må det stadig forskning til for å overbevise oss om at det å spise sunt, er å spise naturlig mat, litt av alt og alt med måte og mest mulig mat laget fra bunnen av, slik de gjorde på 60-tallet.

Professor Berit Johansen på NTNU mener stivelse i ferdigmat er en større trussel for folkehelsen enn oljedressing på salaten! Etter skepsisen mot fett økte i vår del av verden, har gjennomsnittsvekten økt, og flere rammes av type 2 diabetes (sukkersyke). Stivelsen som tilsettes lettprodukter, kan være like usunt som sukker! Ser man det! Flott at forskere sier naturlig yoghurt er bedre enn lettyoghurt tilsatt modifisert stivelse (også kaldt stabiliseringsmiddel).

I artikkelen er det også forslag til dagsmeny for en kvinne. Litt selvmotsigende at forskeren her foreslår mager hvitost flere ganger til dagen, samt lettmajones.

Kanskje på tide helsedirektoratet anbefaler lettmelk i stedet for ekstra lett til de minste?

Forskningen publiseres i dagens utgave av forkningsnettstedet Gemini for dem av dere som vil lese mer.

http://www.ntnu.no/gemini/2011-03/9.htm

Likte du artikkelen? Ikke glem å del